Leger Uten Grenser slår alarm etter enda et sykehusangrep i sudansk storby

Hentet fra  Panorama nyheter 25.6.2024

Krigen raser i den sudanske storbyen El Fasher, selv om FNs sikkerhetsråd krevde umiddelbar kampstans for halvannen uke siden. Nok et sykehus er truffet.

El Fasher huser anslagsvis 1,8 millioner innbyggere og internflyktninger, men på grunn av kampene er sivilbefolkningen fanget i byen. Det er også umulig å få inn nødhjelp, selv om behovet for hjelp er akutt.

– I El Fasher ser vi en ond sirkel av angrep og motangrep der sykehusene ikke blir spart, og de stridende partene ikke overholder ansvaret om å beskytte sivilbefolkningen, sier Michel-Olivier Lacharité, leder for Leger Uten Grensers nødhjelpsoperasjoner, i en pressemelding.

Farmasøyt drept

Fredag kveld ble det saudiarabiske sykehuset i byen truffet av en granat fra opprørsmilitsen Rapid Support Forces (RSF).

En farmasøyt ble drept mens hun var på jobb, og apoteket ble ødelagt. Selv om sykehuset fortsatt er åpent og behandler pasienter, er det kun delvis funksjonelt, opplyser Leger Uten Grenser, som er blant de få hjelpeorganisasjonene som fortsatt er til stede i byen.

– Siden kampene begynte for seks uker siden, har over 260 mennesker blitt drept og over 1630 er såret. Vi vet ikke om sykehusene angripes bevisst, men det er avgjørende at de beskyttes og respekteres. Sivilbefolkningen er fanget og kan ikke forlate stedet, forteller Lacharité.

Prekær matmangel

I løpet av de siste seks ukene er det blitt gjennomført åtte angrep mot sykehus.

Det saudiarabiske sykehuset var tidligere et spesialsykehus for fødselshjelp, men det er nå den eneste helseinstitusjonen i El Fasher som har kirurgisk kapasitet og mulighet til å behandle sårede.

Samtidig er det katastrofal matmangel i landet. FN advarte nylig om at over 750.000 mennesker i Sudan risikerer å bli rammet av katastrofal matmangel de neste månedene. Det betyr at faren for å sulte i hjel er overhengende.

Kilde: Leger Uten Grenser slår alarm etter enda et sykehusangrep i sudansk storby (panoramanyheter.no)