I Sudan-krigens skygge – Jeg drømmer at ingen finner hverandre. At alle skriker.

Hentet fra  Flyktninghjelpen/NRC 18.8.2024

En dag i fjor, da den 12 år gamle skolejenta Salwa var på markedet i hjembyen Al Obeid i staten Nord-Kordofan i Sudan, la krigens mørke seg over henne. Og da naboens hus noen uker senere ble bombet, og barna som bodde der ble drept, flyktet hun.

Nå er hun i et transittsenter i Sør-Sudan.

Men hjertet hennes slår. Og slår.

Hun sitter på en stol av plast i en brakke i transittsenteret i Renk, nord i Sør-Sudan og på grensen til Republikken Sudan.

Det mørke håret er dekket av et svart sjal. Hun har hendene i fanget, fikler av og til litt med sjalet. Stemmen er lys, men klar. Hun har akkurat fortalt om hvordan hun savner skolen sin hjemme i Al Obeid i Sudan. Hun har med rett rygg og klar tale vist oss at hun fortsatt husker hvert eneste ord av sin lange skoleradio-tale om farene ved rusmidler – en tale hun fikk i oppgave å holde da skolen ventet besøk av en prominent person. Og så har hun snakket om at hun lengter etter vennene sine, om leken i skolegården, om dramatimene som hun elsket, og om da de dro på tur for å bade.

Og nå forteller hun om den helt spesielle dagen.

Dagen på markedet.

Hun har med seg skyggen av den dagen.

 For om natten kommer alt tilbake:

– Jeg pleier å drømme at jeg er på markedet sammen med tante. Så begynner de å skyte, og folk løper i alle retninger. Tante og jeg prøver å finne et gjemmested. Da våkner jeg opp fra drømmen. Jeg er redd. Jeg drikker vann. Og så legger jeg meg hos mamma eller pappa.Salwa

Salwa har flyktet fra Sudan til Sør-Sudan. Og livet hennes er blitt totalt forandret.

Hør Salwa lese et utdrag fra skolens radioprogram

– Og dermed kan vi dra nytte av sinnet og energien til unge mennesker i å bygge landet vårt og et sunt samfunn. Og avslutningsvis gir jeg deg en hilsen for helse og velvære.

En opplesning av Salwa av et utdrag fra skolens radioprogram tilbake i Sudan.

Mer informasjon og kilde: I Sudan-krigens skygge | Flyktninghjelpen