Sudan – oversikt

NRK 19.09.2024

Oppsummert

15. april 2023 brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF. Flere våpenhviler har vært brutt. Flere millioner er drevet på flukt, og faren for hungersnød er stor ifølge FN.

  • Aukande kampar vest i Sudan

    Valden har eskalert i Darfur-regionen vest i Sudan, ifølge FN, melder NTB.

    Det er særleg i byen El Fasher nord i Darfur at kampane har auka. Byen er den einaste som ikkje er kontrollert av paramilitære styrkar.

    Ifølge FNs fungerande assisterande generalsekretær for humanitære saker, Joyce Msuya, er det allereie svolt i leiren Zamzam, som ligg 15 kilometer utanfor byen.

    Det er rundt 500.000 menneske i leiren.

    Krigen mellom regjeringsstyrkane og militsen RSF i Sudan starta i fjor vår, og blir sett på som ein maktkamp mellom to av landets mektigaste militære leiarar.

  • Sultkrise i Sudan – tusenvis kan dø de neste ukene

    Matkrisen i Sudan blir verre for hver dag som går, og tusenvis risikerer å dø de neste ukene, skriver NTB. Leger Uten Grenser ber FN vurdere flydropp av mat ttil en flyktningleir.

    – Det er snakk om tusenvis av barn som kommer til å dø i løpet av de neste ukene uten tilgang til adekvat behandling og umiddelbare løsninger som gjør det mulig for nødhjelp og viktige forsyninger, sier Michel Olivier Lacharité, nødhjelpssjef i Leger Uten Grenser

  • Minst 31 drept i angrep mot den sudanske byen Sennar

    Minst 31 personer ble drept i et angrep mot byen Sennar, sørøst i Sudan. En aktivistgruppe mener den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF) står bak.

    I tillegg til de drepte er minst 100 mennesker såret, ifølge aktivistgruppa Emergency Lawyers.

    Gruppa sier at flere deler av byen, inkludert et stort marked, ble beskutt med artilleri fra RSF. Sent søndag opplyste en kilde til AFP at 21 mennesker ble drept og 67 skadet i angrepet. (NTB)

  • 21 drept i angrep mot marked i Sudan

    21 mennesker ble drept og 67 skadet da det ble skutt med artilleri mot et marked sørøst i Sudan søndag, sier en kilde til AFP.

    Sudans legenettverk – som ble opprettet da borgerkrigen startet i april i fjor – oppgir samme dødstall, men sier tallet på skadede er over 70. De gir den paramilitære militsen Rapid Support Forces (RSF) skylden for beskytingen av markedet.

    Myndighetene har tidligere anklaget RSF, som kjemper mot Sudans regjeringsstyrker, for systematiske angrep på sivile.

    (NTB)

  • FN-rapport: Store overgrep i Sudan

    Begge sider i Sudans borgerkrig har begått overgrep stor skala, som kan utgjøre krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten.

    FNs undersøkelseskommisjon til Sudan har i en ny rapport konkludert med at både den sudanske hæren og RSF-militsen er ansvarlige for angrep på sivile, tortur, seksuell vold og vilkårlige pågripelser.

    Situasjonen i Sudan er så alvorlig at det bør settes inn en fredsbevarende styrke, argumenterer FN-ekspertene.

    Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier til NTB at hun er sjokkert over rapporten.

    – Kvinner er mest utsatt, men også jenter helt ned i 8-årsalderen, samt gutter og menn er blant ofrene. Dette er fullstendig uakseptabelt og et klart brudd på humanitærretten. Sivile må beskyttes. Kvinner og jenter er også blitt kidnappet, bortført og brukt i seksuelt slaveri av RSF. Dette må ta slutt, sier hun.

    Kilde: Sudan – Siste nytt – NRK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *