Hentet fra Vårt land 25.12.2024 av Av
BISTAND: Regjeringen foreslår drastiske kutt neste år, men det er ikke for sent å snu. Fattige land som Sør-Sudan klarer ikke bære byrden alene.
Krigen i Sudan har skapt verdens verste krise siden den startet i april 2023. Det får konsekvenser for naboland som sliter mer enn nok med egne kriser. Samtidig har den internasjonale støtten dalt drastisk. Vi ber derfor regjeringen droppe usolidariske statsbudsjettkutt til Afrika og leve opp til mantraet om «å hjelpe folk der de er».
Traumatiserte
Krigen har tatt tusenvis av menneskeliv, ødelagt viktig infrastruktur og ført nesten 12 millioner på flukt. De fleste er internt fordrevet, mens 3,1 millioner har flyktet til nabolandene. Ett av disse er Sør-Sudan, også omtalt som landet med «den glemte krisen bak den glemte krisen». Tall fra FN viser at ni millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og at halvparten er barn. Landet er også hardt rammet av klimaendringene, og halve befolkningen sulter.
På toppen av dette har det kommet 880.000 flyktninger fra Sudan på grunn av krigen. Blant disse er sørsudanere som vender tilbake fra et liv som flyktning i Sudan. Mange er traumatiserte barn uten omsorgspersoner, med behov for psykososial støtte.
Hjelpen nytter
I tillegg forverres landets økonomi av tapte oljeinntekter fordi eksporten via Sudan har stoppet opp. Den siste tiden har det også blitt registrert økt spredning av kolerasmitte på grunn av overfylte boforhold og begrenset tilgang til rent vann og sanitæranlegg. Utfordringene står i kø for Sør-Sudan, som ble selvstendig fra Sudan i 2011 etter Afrikas lengste borgerkrig. Allikevel dekker finansieringen fra giverland og donorer bare 63 prosent av landets humanitære behov.
Hjelpen nytter og gir håp til mennesker som lever under ekstreme forhold
Finnes det håp? Ja. Gjennom våre lokale samarbeidspartnere når Caritas Norge ut til tusenvis av flyktninger og hjemvendte sørsudanere. De inkluderes i programmer som handler om rehabilitering av brønner og bærekraftig jordbruk. De får dekket matbehov og tilgang til sanitæranlegg. Kvinners levekår styrkes gjennom spare- og lånegrupper. Hjelpen nytter og gir håp til mennesker som lever under ekstreme forhold. Men vi er svært bekymret hvis den finansielle støtten fra rike giverlandene og donorene uteblir.
Bære byrden
Gjennom Sør-pakken har Norge vært en raus giver. Og i den humanitære strategien er regjeringen tydelig på at de «vil være med og ta et internasjonalt ansvar for å bekjempe årsakene til at mennesker må flykte. Det inkluderer å øke innsatsen for å hjelpe sårbare stater, styrke den humanitære bistanden og bistå landene som mottar flest flyktninger for å kunne hjelpe flere».
Derfor er det uforståelig at den samme regjeringen foreslår drastiske kutt neste år – i regionbevilgning til Afrika og i støtten til flyktninger, internt fordrevne og vertsamfunn. Det er ikke for sent å snu. Fattige land som Sør-Sudan klarer ikke bære byrden alene.