FN skal granske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan

NTB 24.3.2016

Genève (NTB): FNs menneskerettighetsråd har bestemt seg for å nedsette en kommisjon som skal granske brudd på menneskerettighetene i Sør-Sudan.

Rådet vurderte å utnevne en egen ekspert for å jobbe med saken, etter forslag fra Albania og USA. Men etter en muntlig rettelse gikk man i stedet enstemmig inn for å nedsette en kommisjon med tre medlemmer. Sør-Sudan har sagt at de vil samarbeide med kommisjonen, som skal se på gruppevoldtekter, ødeleggelser av landsbyer og angrep på sivile som kan vise seg å være krigsforbrytelser.

Kommisjonen skal i første omgang arbeide i en periode på ett år, men tidshorisonten kan utvides.

FNs menneskerettighetsråd slo tidligere i måneden fast at Sør-Sudanhar en av verdens verste menneskerettssituasjoner. I FN-organets rapport om situasjonen i landet i 2015 heter det at både regjeringssoldater og opprørere anklages for krigsforbrytelser, men at myndighetene står bak de fleste og groveste forbrytelsene.

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 etter at president Salva Kiir sparket visepresident Riek Machar. De to mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, mot hverandre, og det brøt ut blodige kamper.

En fredsavtale ble undertegnet i august i fjor, men har blitt hyppig brutt siden. FN melder at overgrepene har fortsatt til tross for avtalen. (©NTB)