Jemen og Øst-Afrika: Kolera sprer seg i alarmerende hastighet

Flyktningehjelpen 3. juli 2017

 

Den dødelige sykdommen Kolera har rammet nesten 300.000 mennesker i Jemen, Somalia og Sør-Sudan.

Krig og konflikt har i de tre landene ruinert offentlige helse-, vann- og sanitærtjenester, og kolera har spredd seg til steder der man ikke har hatt sykdommen tidligere, sier Jan Egeland, generalsekretær for Flyktninghjelpen. – Kolera er lett å forebygge og bør være en sykdom vi bare kjenner gjennom historiebøker. Det at sykdommen får spre seg og tar så mange liv i 2017 er sjokkerende, sier han.

Kolera angriper fordøyelsessystemet og forårsaker diaré og dehydrering. Sykdom kan enkelt kureres, men uten behandling kan man dø innen timer. Den sprer seg gjennom skittent drikkevann og dårlig sanitære forhold. I Jemen er situasjonen verst, der sykdommen har krevd 1500 menneskeliv i løpet av bare to måneder. Mer enn 250.000 tilfeller av den dødelige sykdommen er registrert, det vil si at man registrerer over 200 nye tilfeller hver time. Krig og en skakkjørt økonomi har gjort at millioner ikke får den maten de trenger, og underernæring er utbredt. Millioner i Jemen lever uten tilgang til rent vann, sanitæranlegg eller helsetjenester, noe som svekker immunforsvaret ytterligere og gjør mennesker mer utsatt for sykdom.

Somalia gjennomlever sitt største kolerautbrudd på fem år, med 763 dødsfall og 48 607 mennesker diagnostisert med sykdommen siden januar i år.

I Sør-Sudan har sykdommen tatt 163 liv så langt i år, mens 4 932 tilfeller er blitt rapportert, sammenlignet med null registrerte tilfeller på samme tid i fjor. Andre land i regionen er også berørt. I Kenya har fire mennesker mistet livet på grunn av kolera siden slutten av mai, mens man har registrert 146 tilfeller av sykdommen.

I Etiopia har 780 mennesker mistet livet på grunn av akutt diaré. Totalt er det blitt registrert 35 665 tilfeller, hovedsakelig i de østlige delene av landet. I Etiopia har man klart å slå tilbake mot sykdommen, hvor antallet tilfeller har sunket med 88 prosent fra april til slutten av mai.

– Vi er når vitner til at sivile i krigsrammede land, mange av dem barn, ikke dør på grunn av direkte krigshandlinger, men på grunn av en sykdom man lett kan forebygge og behandle. Disse hardt rammede samfunnene trenger rent vann og fungerende sanitæranlegg. I tillegg må støtten til helsearbeidet økes, slik at helsepersonell har det utstyret og medisinene de trenger for å stoppe denne epidemien, sier Egeland.

Noen fakta:

• Jemen – 1560 mennesker har mistet livet på grunn av kolera på bare to måneder. 252 816 mistenkte tilfeller av kolera har blitt registrert. Det er over 200 nye tilfeller hver time i følge Verdens helseorganisasjon.

• Somalia – 763 mennesker har mistet livet på grunn og 48 607 personer er blitt diagnostisert med kolera siden januar i år. Landet opplever sitt verste utbrudd av kolerautbrudd på fem år, ifølge. FNs organisasjon for koordinering av humanitært arbeid (OCHA)

Sør-Sudan – 163 personer har mistet livet på grunn av kolera og 4,932 tilfeller er blitt rapportert i år. Det var null tilfeller registrert i samme periode i 2016. Dette er første gang et kolerautbrudd fortsetter gjennom tørkeperioden siden landet ble uavhengig, ifølge FNs organisasjon for koordinering av humanitært arbeid (OCHA)

• Kenya – Fire personer har mistet livet på grunn av kolera, mens totalt 146 personer er registrert smittet siden 21. mai i år, ifølge Kenyas helsedepartement.

• Etiopia – 780 mennesker har mistet livet på grunn av akutt diaré. Totalt ble det registrert 35.665 tilfeller, hovedsakelig i de østlige delene av landet, men man har klart å snu trenden: Antall tilfeller har falt med 88 prosent fra april til slutten av mai i år, ifølge FNs organisasjon for koordinering av humanitært arbeid (OCHA).

Flyktninghjelpens arbeid i de berørte landene:

• I Jemen omfatter Flyktninghjelpens arbeid matutdelinger, skaffe mennesker på flukt et tak over hodet, utdanning, og arbeid med å etablere tilgang til rent vann og bedre sanitærforhold. Flyktninghjelpen har vært tilstede i Jemen siden 2012.

• I Somalia omfatter Flyktninghjelpens arbeid matutdelinger, pengestøtte, utdanning, og forbedringer av vann- og sanitærforhold. Flyktninghjelpen har vært tilstede i Somalia siden 2004.

• I Sør-Sudan inkluderer Flyktninghjelpens arbeid brønnboring og distribusjon av hygieneartikler, i tillegg til programmer for matdistribusjon og utdanning. Flyktninghjelpen har vært tilstede i Sør-Sudan siden 2004.

• I Kenya omfatter Flyktninghjelpens arbeid matutdelinger, utdanning og forbedringer av vann- og sanitærforhold. Flyktninghjelpen har vært tilstede i Kenya siden 2007.

• I Etiopia omfatter Flyktninghjelpens arbeid matutdelinger, utdanning og forbedringer av vann- og sanitærforhold. Flyktninghjelpen har vært tilstede i Etiopia siden 2011.