Verste sultkatastrofe siden andre verdenskrig

UNICEF Norge skrevet 27. juni 2017 av Gro Rognmo

Verden opplever nå den verste sultkatastrofen på over 70 år, og flere land er hardt rammet. Derfor har 11 norske organisasjoner gått sammen om den storstilte kampanjen «Still sulten», der målet er å hjelpe flest mulig med livreddende nødhjelp.

De 11 organisasjonene er Care, Redd Barna, Røde Kors, SOS-Barnebyer, Utviklingsfondet, Caritas, Flyktninghjelpen, Plan Norge, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og UNICEF.

 

 

Første hungersnød på seks år

Tidligere i år ble det erklært hungersnød i Sør-Sudan, og selv om denne ble formelt opphevet denne uka, er det likevel flere som sulter i landet enn noen gang. I dag er det seks millioner mennesker som hver eneste dag opplever å ha for lite mat i det krigsherjede landet – det er over en million flere enn i februar. Aldri før har matmangelen i Sør-Sudan vært så stor. 1,7 millioner mennesker opplever kritisk sult, nivået under hungersnød, og 275.000 barn er alvorlig underernærte med behov for akutt livreddende ernæring.

– Selv om hungersnøden teknisk sett er over, betyr det ikke at færre mennesker sulter. Det er fortsatt ekstremt behov for hjelp i Sør-Sudan, som i tillegg har vært hardt rammet av vold og borgerkrig og over tre år. Sør-Sudan er i dag et av de aller vanskeligste stedene for et barn å vokse opp, og de kommer til å trenge vår hjelp i mange år framover, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

UNICEF har jobbet i Sør-Sudan i flere år, og har skalert opp arbeidet de siste månedene. Sammen med partnere skal vi dele ut livreddende terapeutisk mat til 200.000 barn, og vi jobber også for å få ut rent vann, vannrensetabletter, vaksiner, medisiner og hygieneartikler hver eneste dag. Sør-Sudan er et av tv-aksjonslandene, og når årets tv-aksjon er over skal vi få 24.000 barn tilbake i skolen, trene opp 1100 lærere, og gi 90 skoler og læresteder leker og rekreasjonsutstyr. I Sør-Sudan er det 51 prosent av barn i skolealder som ikke får skolegang, og dette er den høyeste andelen barn utenfor skolen i verden.