Sør-Sudan : Hvor lenge kan man drømme om fred?

Hentet fra  Flyktningehjelpen – Tiril Skarstein – 14. desember 2018

Siden kamper brøt ut i Sør-Sudan den 15. desember 2013, har verdens yngste nasjon vært herjet av konflikt, seksuell vold og sult. Fem år senere venter folk fortsatt på at freden skal vinne frem.

september i år signerte Sør-Sudans president Salva Kiir og lederne for opposisjonen en maktdelingsavtale. Avtalen har ført til optimisme i deler av befolkningen, men mange er redde for å bli for håpefulle etter å ha sett at tidligere fredsforsøk har endt i ny konflikt.

Når de blir spurt om sine håp for fremtiden, deler kvinner og barn i Sør-Sudan et ønske om fred. Men tror de freden kan seire? Og hva betyr ordet «fred» for dem?

Vi har bedt 12 kvinner og barn i Sør-Sudan om å dele sine tanker:

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Najema

– Jeg kom hit for å være trygg. Folk ble drept utenfor, i hovedstaden Juba. Jeg var redd. Vi så væpnede soldater. Naboene våre ble drept. Jeg var der da det skjedde, men vi klarte å flykte i sikkerhet, sier 13 år gamle Najema. Hun har bodd i en FN-beskyttet leir i Juba siden tidlig i 2014.

– Jeg vil ha fred nå, så jeg kan dra hjem. Kanskje vi kan dra hjem hvis det blir fred. Vi hører om det på radioen, og foreldrene mine sier at det kan hende det blir fred, legger hun til. – Fred betyr at vi kan stole på hverandre. At det ikke er noe vold. Selv de som dreper vil slutte når det blir fred i Sør-Sudan.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Mary

– Vi ønsker oss fred. Virkelig. Men dere, dere som reiser rundt i verden, det er dere som vet best. Her vet vi ikke helt hva fred er, men vi håper det blir fred, sier 70 år gamle Mary som sitter utenfor huset sitt sammen med sine to barnebarn.

Et liv preget av flere kriger og konflikter har gjort henne mindre optimistisk om fremtiden. Men hun vet hva hun vil, og hun ber om at freden seirer til slutt:

– La myndighetene styre på en god måte. Det er det jeg ønsker meg, sier hun før hun legger til en bønn for oss besøkende:

– La alle som kommer til Sør-Sudan få bevege seg fritt rundt og dele ut medisiner og mat, så folk ikke dør av sult.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Betty

– Jeg drømmer om fred, så alle kan returnere til landsbyene sine og vi får nok å spise, sier 14 år gamle Betty. Hun har flyktet fra Mukaya til Yei, som grenser til nabolandene DR Kongo og Uganda.

– Hva betyr fred for deg?

– Fred er når folk kan gå hvor de vil, si hva de vil og det ikke er noen kamper, forklarer hun.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Jane

– Fred? Vi lytter til radioen og der snakker de om fred. Vi vet ikke om det blir fred, men vi venter på det, sier Jane fra Yei.

Hun vil ikke bli for håpefull:

– Jeg tør ikke håpe lenger. Jeg bare venter og ser om fremtiden bringer gode eller dårlige ting.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Clement

– Hvis det blir fred håper jeg at vi kan dra tilbake til landsbyen vår, sier 13 år gamle Clement. Han og familien flyktet fra kamper i Mukaya til trygghet i Yei.

– Jeg gikk på skole der. Der var livet bra, fram til folk begynte å slåss, legger han til. Den unge gutten savner landsbyen, hjemmet sitt og kyrne sine:

– Vi hadde kyr der, men dem mistet vi.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Marte

– Når jeg hører ordet fred tenker jeg på folk som elsker hverandre og som kan bo side om side uten å slåss. Jeg vil ha fred, og jeg vil reise hjem til landsbyen vår nær Bor, hvor vi kommer fra, sier 13 år gamle Marte. Hun bor for tiden i en FN-beskyttet leir i Juba.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Emilia

– Jeg har ikke lenger noe håp for Sør-Sudan, erklærer Emilia. Ektemannen hennes ble drept i krigen. Etter at han ble skutt og drept, flyktet Emilia fra Mukaya og fant trygghet i Yei sørvest i landet. – Hvis det blir fred drar jeg hjem igjen, sier hun, men det er tydelig at hun ikke er for håpefull.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Rufas

– Fred er når det ikke er noe dreping, når det ikke er noe kidnapping og at barn må slåss på frontlinjene. Når vi ikke lenger kan høre lyden av skytevåpen og når vi kan bevege oss fritt rundt om natten, forklarer 14 år gamle Rufas.

Han måtte nylig flykte fra kamper utenfor Yei, og har funnet trygghet i byen. Minner fra konflikten hjemsøker ham fortsatt:

– Når vi er på skolen er vi med venner, og da glemmer vi krigen en liten stund. Men når vi kommer hjem begynner vi å tenke på hva som har skjedd og alt vi måtte forlate i hjembyene våre, sier han.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Angelina

– Hvis det ikke er krig er det fred. Hvis det er krig er det ikke fred, sier Angelina. Enkelt og greit. Hun har søkt trygghet i en FN-beskyttet leir i Juba.

– Når freden kommer, vil vi bli veldig glade. Men når det er krig har vi ikke tilgang på alt vi trenger, legger hun til.

– Jeg tror ikke at fredsavtalen som er signert nå betyr skikkelig fred. I 2016 sa de at nå var freden kommet, og alle ble veldig glade, men det endte bare i mer konflikt. Nå sier folk at det er fred, at freden har kommet. Men jeg er stille, jeg har ikke sagt noe om det. Hvis det er ekte fred vil jeg merke det. Men jeg vil ikke si noe enda. Den dagen freden når hver og en familie her i landet blir jeg veldig glad: Da vil jeg si at  er det ekte fred.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Charity

– Jeg tør ikke håpe på fred, for folk kjemper fortsatt mot hverandre. Fred er når folk har sluttet å slåss, når de kan bevege seg fritt rundt og når folk står sammen og kan bo side om side. Når naboer ikke lenger slåss mot hverandre, sier 10 år gamle Charity.

Hun flyktet da kamper brøt ut i landsbyen hennes, og har nå funnet trygghet i Yei:

– Jeg hørte lyden av skudd, og så onkelen min bli skutt og drept. Jeg var redd. Jeg flyktet til fots, sammen med mamma og søsknene mine.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Alice

– La Gud gi oss fred, og la den vare, ber Charitys mamma Alice.

– Vi vil ha fred, fordi vi vil være glade. Så vi ikke må flykte fra landsbyene våre til byene med barna våre på ryggen, forklarer hun.

– For meg betyr fred kjærlighet. Når folk kan bo sammen i fellesskap. Da er det fred. Når man kan bevege seg fritt. Når man ikke er redde. Når folk ikke blir drept. Jeg tror freden vil seire en dag, sier hun, før hun betrygger barna sine: – Jeg vet at freden vil seire.

Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Nema

– Vi trenger fred. Fred betyr at vi kan bevege oss trygt og fritt rundt, at vi får nok mat og at vi kan si hva vi vil, sier Nema fra Yei, som jobber med hygienepromotering for Flyktninghjelpen. Hun er spesielt bekymret for den ødeleggende virkningen konfliktene i Sør-Sudan har på livene til kvinner:

– Kvinner står i dag overfor mange utfordringer. Når vi henter vann og ved, kan væpnede menn komme og voldta oss. Derfor trenger vi fred.