En enklere hverdag for jenter og kvinner på flukt

Hentet fra  Care Norge 19.12.2018

To sett med sengetøy og to skift med klær. Det var alt 20 år gamle Viola Jackline kunne ta med seg på den strevsomme, to uker lange flukten til fots fra Sør-Sudan til Uganda. Volden i Sør-Sudan gjorde at Viola måtte flykte sammen med tre søsken og bestemor. De ble vitner til drap og rømte fra skuddvekslinger. Før de kom seg til den ugandiske grensen måtte de takle tørst, sult og seksuell trakassering fra væpnede menn.

Sengetøyet gjorde at Viola og familien kunne sove i bushen i et mørkt, skjult område. Bestemoren hadde med seg to kjeler som de kunne lage den lille maten de fant i. Nå prøver de å bygge seg et liv i Imvepi-leiren i Uganda, sammen med 100.000 andre flyktninger fra Sør-Sudan.

Venninne sluttet på skolen

En av mange utfordringer jenter og kvinner som Viola må takle når de flykter fra krise er tilgang til kunnskap og mangel på ressursene de trenger når de får mensen. Som mange andre i leiren slet Viola med å skaffe seg bind. Hun hadde ikke råd. Noen ganger har hun vært tvunget til å selge sine egne matrasjoner for å kjøpe et tøystykke og noe å binde det med, som kan brukes som beskyttelse. Det er en klumpete og ukomfortabel måte å håndtere menstruasjon på, men det er ofte den eneste muligheten de har.

Menstruasjon kan gjøre det stressende og ukomfortabelt for jenter å være på skolen. I tillegg mangler mange den informasjonen de trenger for å forstå hva det er som skjer med kroppene deres. Gutter gjør ofte narr av jenter når skoleuniformen ikke kamuflerer bind eller flekker, og roter i sekkene deres for å finne bind og annet utstyr. Mobbingen gjorde at Viola slet med dårlig selvtillit, konsentrasjonsvansker og isolasjon.

En av Violas venner, Jenet, sluttet på skolen etter å ha blitt gjort narr av på grunn av en flekk på uniformen.

Les: – De voldtok meg og slo meg med våpnene sine, om og om igjen.

Holdt på å gi opp

I vår deltok Viola i et pilotprosjekt sammen med 100 andre kvinner og jenter i leiren, der de fikk utdelt menskopper. Prosjektet ga gruppen opplæring i hygiene og bruk av menskopper – et bedre og mer bærekraftig alternativ til bind og tamponger. Koppene er laget av silikon og kan gjenbrukes i opptil ti år.

Det var vanskeligere enn Viola ventet å bruke koppen. Hun gav nesten opp, men holdt ut takket være oppmuntring fra de andre deltakerne. I dag sier hun at koppen er mye mer komfortabel å bruke enn andre alternativer, og fordi den kan gjenbrukes trenger hun ikke hele tiden skrape sammen mer penger til å kjøpe stoff eller bind.

– Jeg er trygg på meg selv

Selv om Viola etter hvert ble trygg på å bruke koppen, var det fortsatt venner og naboer som var skeptiske. Feiloppfatninger i lokalsamfunnet rundt at koppen skulle være en form for prevensjon eller påvirke brukerens jomfrudom, blant annet, var en utfordring. Menn spiller en viktig rolle der beslutninger tas og bidrar til å forme disse oppfatningene. Derfor jobbet CARE med opplæring av en utvalgt gruppe menn som skulle være rollemodeller og støtte ektefeller, søstre og døtre. Disse bidro til at Viola møtte større forståelse.

Siden hun begynte å bruke koppen har hun merket at hun har bedre selvtillit og selvfølelse. Nå spiller hun fotball, deltar i ungdomsmøter og kan gå lange distanser eller være på skolen uten å måtte bekymre seg.

– Jeg er trygg på meg selv og har selvtillit, sier hun.

Les: Dette er verdens glemte kriser.

 

Kilde: Care Norge