Løfter om 1,8 milliarder dollar til Sudan

Hentet fra  Bistandsaktuelt 26.6.2020| Av Jan Speed

Løfter om 1,8 milliarder dollar til Sudan

Det internasjonale samfunn har forpliktet seg til å bidra med 1,8 milliarder dollar til Sudan for å støtte opp under den skjøre midlertidige regjeringen.

Løftene fra 40 land, inkludert 400 millioner dollar fra Verdensbanken, ble gitt i en videokonferanse som Tyskland sto for torsdag.

Målet med giverkonferansen var å støtte opp under den demokratiske overgangen i Sudan etter 30 år med sanksjoner og isolasjon under den avsatte presidenten Omar al-Bashir.

USA lovte 356 millioner dollar, Tyskland 150 millioner euro og Frankrike 100 millioner euro. Også De forente arabiske emirater og EU forpliktet seg til betydelige summer.

Sudans statsminister Abdalla Hamdok, en tidligere økonom i FN, sa seg svært fornøyd og takknemlig, selv om beløpet som ble lovet, er langt fra de 8 milliardene Sudans regjering sier de trenger for å berge økonomien.

Selv om en kombinert sivil/militær overgangsregjering nå sitter ved makten, er Sudans økonomi svært svak. Alvorlig mangel på mat og andre livsnødvendigheter har skapt stor frustrasjon, og to tredeler av landets 42 millioner mennesker lever i fattigdom.

Den nye regjeringen har arvet en utenlandsgjeld på 60 milliarder dollar, og koronaviruset har ikke gjort situasjonen noe lettere.

FNs generalsekretær António Guterres gjordet det klart at om ikke Sudan raskt får hjelp, risikerer man at den demokratiske overgangen mislykkes, med alvorlige konsekvenser for Afrika. (NTB)