Den glemte krigen: Rømte fra kulene

Hentet fra  Verdens Gang (VG)  12. april 2021 av Nilas Johnsen

Da krigere på kameler angrep landsbyen, løp åtte år gamle Rokhaya Adam for livet i kuleregnet. – Jeg våkner hver natt og tror de kommer for å ta meg, forteller hun.

 

BBildetekst: UNNSLAPP: Rokhaya Adam (8) er en av 2.5 millioner internt fordrevne i krigsherjede Darfur. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp.

Unntakstilstand

Mer enn 18 år etter at krigen først brøt ut i Darfur i Sudan, fortsetter angrepene på sivile. Siden februar 2003 har arabiske nomader og andre folkegrupper vært i krig.

Flere hundre tusen ble drept i krigens første tiår. Siden har kampene fortsatt på lavbluss. Med store mengder våpen i området bryter nye konflikter om landområder og vannressurser jevnlig ut.

Bare den siste uken er 132 mennesker drept i ulike kamper melder NTB, og ifølge FN er 100.000 mennesker drevet på intern flukt.

Regjeringen i Sudan har erklært unntakstilstand og sendt flere soldater til Darfur i et forsøk på å få kontroll over situasjonen.

Krangel ved vannpumpe

Landsbyen til Rokhaya, Am-Bilala, ble angrepet ved årsskiftet. Moren hennes, Kaltom Abakar Hamid (30), forteller at det var en krangel ved en vannpumpe som utløste kampene.

Nomadene kom ridende på kameler og esler, tungt bevæpnet, for å fordrive landsbyens innbyggere, som dyrket grønnsaker og drev med dyrehold.

– De startet å skyte etter oss. Vi var livredde. Jeg fikk samlet barna, mens mennesker ble drept rundt oss, sier hun til Kirkens Nødhjelp.

Under angrepet ble dyrene tatt og hjemmene deres brent ned. Nå er det ingenting igjen av landsbyen.

– Alt vi hadde er borte. Vi har mistet alt håp, vi har ingen fremtid. Den er tatt fra oss, sier hun.

Rokhaya er fortsatt redd og sliter med å få sove.

– Jeg våkner hver natt og tror de kommer for å ta meg, forteller hun.

Mannen ble skutt

En annen av de internt fordrevne er Fatima Abdulla. Hun er kledd i hvite sørgeklær, et tegn på at hun er blitt enke som tyveåring.

Hun forteller at landsbyen ble angrepet rett etter en begravelse, der mange var samlet. Mannen hennes prøvde å løpe unna, men ble truffet i ryggen og døde momentant.

Nå sitter Fatima igjen med ansvaret for tre barn på 8, 4 og 2 år. Hun klarer ikke å tenke på livet som var.

eg er veldig ulykkelig, jeg har havnet i en forferdelig situasjon. Jeg ber til Gud om at han må hjelpe oss.

Hun ser ikke noe håp for fredelige løsninger i Darfur. Hun prøver å tenke på hva som bør gjøres, men har ingen gode svar.

– Jeg vil bare ha fred. Dette må stoppe nå.

Kulehull i klærne

En annen av innbyggerne fra samme landsby, Ibrahim Mohammed Adam (60), slapp levende fra angrepet. Klærne hans er gjennomboret av kulehull, og han har en skuddskade over øyet.

Da landsbyen ble angrepet var han med på å forsvare innbyggerne. Men det endte at han måtte flykte.

– Angrepene startet på ettermiddagen og varte lenge. Vi kjempet i flere timer, men de hadde bedre våpen enn oss. Vi klarte ikke å slå tilbake, forteller han.

De tok sauene, geitene og kuene mine. Huset mitt tente de på og brant ned.

Ibrahim tilhører fur-folket (også kjent som fallata), og ble angrepet av nomadestammen rizeigat. De er to av flere etniske grupperinger som er i konflikt i Darfur. Den siste uken har rizeigat-stammen angrepet folkegruppen masalit, som har vært alliert med fur-folket under krigen.

– Jeg håper vi en dag kan få fred, men nå ser det ikke slik ut, sier 60-åringen.

PS: Konflikten i Darfur har blusset opp samtidig som Sudan befinner seg i en prosess i retning av et mer demokratisk styre. Den tidligere diktatoren Omar al-Bashir ble styrtet fra makten i 2019 etter store demonstrasjoner mot hans regime.

Kilde: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/bnxEwe/den-glemte-krigen-roemte-fra-kulene