Fredsbiskop fra krigsherjet Sør-Sudan

Bistandsaktuelt 5.mai 2016

Biskop Paride Taban ser smerten, utfordringene og det politiske kaoset i Sør-Sudan. Likevel fortsetter han å snakke om tre ting: Forsoning, kjærlighet og tilgivelse. Og han mener selv presidenten trenger traumebehandling.

Fredsbiskopen fra Sør-Sudan

paride2
Bildetekst: Paride Taban fyller 80 år denne måneden. Men han akter ikke å pensjonere seg. Han fortsetter å dele budskapet om fred og kjærlighet til sine landsmenn i Sør-Sudan. Foto. Hege Opseth Vandapuye

Det er det eneste som fungerer. Vi trenger fred. Våpnene må legges ned. Hevn vil ikke gi oss fred, sier Paride Taban til Bistandsaktuelt.

Han er biskop emeritus og i 2013 fikk han FNs fredspris av generalsekretær Ban Ki-moon for sitt arbeid gjennom flere tiår for fred i Sør-Sudan. Han er også blitt foreslått til Nobels fredspris to ganger. Hele sitt yrkesliv har han vært prest, biskop og en fredens talsmann. Han holder et tempo som kan få de fleste til å miste pusten. Hver morgen starter 79-åringen en treningsøkt klokken fem. Det har han gjort i årevis. Selv ikke vinter i Norge stopper ham. Mens han trener minner han seg selv på 28 ord som for ham representerer det gode for mennesker. Kjærlighet er nøkkelordet.
For to år siden stilte Bistandsaktuelt dette spørsmålet til biskopen: “Er det ikke naivt å snakke om kjærlighet når pasienter blir skutt i sykehussengene og mennesker drepes og tortureres hver dag?” Han repliserte med et enkelt “nei” og fortsatte: «Det er ikke naivt. Og jeg spør deg, hva er alternativet? Det er mer fiendskap, flere drap, krig. Kjærlighet og dialog er eneste veien fremover.»
Siden den gang er enda flere – og massive overgrep dokumentert. Mange eksperter har uttalt at det har gått fra ille til verre. Det politiske kaoset fortsetter og det er nå blitt så ille at folk sulter i hjel på gatene i Juba. Men Paride fastholder budskapet.

–  Tilgivelse tar tid. Helbredelse tar tid. Jeg, som biskop, ser på alle de døde som familie. Det er veldig vondt for meg. Å tilgi er ikke lett. Det er en stor ting. Men det er eneste veien fremover. Se på Rwanda. Landet er blitt et ikon for fred. Det er mulig også for Sør-Sudan.

Selv har han alltid elsket å jakte. Paride sier selv han var en god jeger. Men da det smalt i verdens yngste land i desember 2013, bestemte han seg for å gå foran med et godt eksempel og kvitte seg med med våpnene og en kjær hobby. Biskopen fant ut at han ikke kunne be andre kaste våpnene sine mens han selv hadde ett – selv om bruken var høyst forskjellig.

– Vi kan ikke hevne det som har skjedd med døden. Det gjør bare alt enda verre. Våpnene må bort, konkluderer han.

Den aldrende mannen understreker at utfordringene er gigantiske. Fredsavtalen, som ble signert i Etiopias hovedstad Addis Abeba, er han kritisk til.

–  Det er en fred som går fra toppen til grasrota. Skal det fungere må det gå andre veien. Vi må lytte til folket og bringe ordene deres til de som sitter med makten. Det var en politisk fred som ble skapt, ikke en fred som gjelder menneskene på bakken.

–  Hvordan kan man skape den type fred som du snakker om?

–  Ved å snakke med alle; kvinner, barnesoldater, folk som lever enkle liv i landsbyene. Vi må bygge fra bunnen.

– Er folk klare for fredsbudskapet ditt?

– Det er den eneste måten, gjentar 79-åringen.

Traumabehandling

Den tidligere visepresidenten Riak Machar er nå tilbake i Juba. Sammen med sittende president Salva Kiir skal han finne veien fremover for landet som er på kanten av stupet. Flere steder sitter titusener av mennesker i FN-leire for internt fordrevne. Jordområder og husene deres er overtatt av militser. De vet ikke når de kan reise hjem igjen. Dette er bare ett av mange eksempler på konsekvenser av krigen som brøt ut i 2013.

– Mange mennesker er døde. Menneskene i disse i leirene så etter frigjøring fra Riak Machar. Noen av disse kan mene at det er forræderi å gå for det som er dagens politiske scenario. Landet står overfor mange vanskelige dilemmaer. Dette er bare ett av dem. Det er mange som ikke ønsker fred, sier Paride.

– Hva trenger folk?

– Traumebehandling. Det er smerte i folkets hjertet. Selv presidenten trenger traumebehandling og helbredelse etter flere tiår med krig. Alle er traumatisert.

– Er du optimist med tanke på fremtiden til Sør-Sudan?

– Det som har skjedd er menneskeskapt. Alt som er menneskeskapt har en ende.

–  Du fyller 80 i mai. Gratulerer. Hvordan skal du feire dagen?

– Jeg skal be.