Med livet som innsats: HIV-behandling i borgerkrigsherjede Sør-Sudan

Leger uten grenser 19. mai 2016
Hiv/aids er en sykdom som krever jevnlig og langvarig oppfølging og er vanskelig å behandle i et land hvor harde kamper fører til stengte sykehus. Les historien om hvordan én mann risikerte livet for å gi pasientene sine en sjanse.
Jeremiah%20til%20Nett
Bildetekst: 

Her er Jeremiah med pasientjournalene som gjør at Leger Uten Grenser igjen kan tilby hiv-behandling til pasientene som måtte flykte. Foto: Jacob Kuehn/Leger Uten Grenser.
Jeremiah jobbet for Leger Uten Grensers hiv-prosjekt da kampene raste i Sør-Sudan. Sammen med store deler av befolkningen ble han og hivpasientene tvunget på flukt.

– Da kampene nærmet seg sykehuset var det ikke noe alternativ å bli. 120 hivpasienter som fikk oppfølging og medisiner av oss ble også tvunget til å flykte, forteller Jeremiah.

– Vi måtte komme oss til sumpområdet for å gå i skjul, og det var bare to ting som sto i hodet mitt; familien min, og pasientene. Jeg hadde klart å få med meg boken med pasientinformasjon fra sykehuset, og en bag med hivmedisiner, sier han.

Måtte forlate familien

Jeremiah og familien søkte tilflukt i sumpen det neste døgnet, men måtte etter hvert ta en vanskelig beslutning.

Kona og de to døtrene dro videre til en flyktningleir i Bentiu. Jeremiah ble igjen for å hjelpe hivpasienter som ikke lenger hadde tilgang til medisinsk behandling.

Nesten tre prosent av befolkningen i Sør-Sudan er smittet av hiv. Av dem har bare 6 prosent tilgang til hivmedisiner. I områder rammet av krig og konflikt blir mange av de som får medisiner, tvunget på flukt uten mulighet til å fortsette behandlingen.

Fant pasienter

Jeg gjorde det jeg kunne for å finne pasientene som Leger Uten Grenser behandlet. Heldigvis fant jeg flere av dem som hadde mistet medisinene sine da de flyktet fra sykehuset, sier Jeremiah.

– Det var ikke lett, men noen måtte gjøre det. Jeg måtte gjemme meg for væpnede grupper flere ganger, og hørte kuleregnet mens jeg lå under vann med bare nesa over vannflaten, forklarer han.

Fire måneder på flukt

Etter fire måneder på flukt klarte Jeremiah å komme i kontakt med Leger Uten Grenser i Bentiu. Ved hjelp av boken han hadde tatt med seg fra sykehuset i Leer, klarte hjelpearbeiderne å spore opp flere hivpasienter som trengte behandling.

Det var en enorm lettelse da flere av pasientene dukket opp. Jeg er glad for at de kan få medisinene de trenger og kan fortsette å leve et tilnærmet normalt liv, sier Jeremiah.

Leger Uten Grenser har siden 1983 jobbet i området som i dag utgjør Republikken Sør-Sudan. I dag jobber 2937 sørsudanske og 329 internasjonale hjelpearbeidere for Leger Uten Grenser på 18 prosjekter i syv av Sør-Sudans ti stater, samt i Abyei-området.