Sør-Sudans ledere beriker seg mens folket sulter

Bistandsaktuelt 12.9.2016

Sør-Sudans ledere samler seg stadig større rikdommer mens borgerkrigen krever stadig flere menneskeliv, påpeker en ny rapport som blant annet filmstjernen George Clooney står bak.

cloony
Bildetekst: George Clooney var i panelet som la fram en rapport om maktmisbruk i Sør-Sudan. Foto: Reuters / NTB scanpix

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 som følge av en maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar og deres tilhengere.

– Konflikten har blitt en kamp om kontroll over statlige midler og over landets enorme naturressurser, skriver den amerikanske uavhengige organisasjonen The Sentry i en rapport som ble lagt fram mandag.

Manipulerer

The Sentry ble grunnlagt av George Clooney og menneskerettsaktivisten John Prendergast, og organisasjonen gransker blant annet hvordan væpnede konflikter i Afrika finansieres.

– Lederne for Sør-Sudans krigførende parter manipulerer og utnytter etniske skillelinjer for å samle støtte for en konflikt som kun tjener interessene til de øverste lederne, skriver The Sentry i rapporten.

– Lever i luksus

Kiir, Machar og deres familiemedlemmer og medarbeidere har ifølge rapporten investert store summer i sørsudanske og østafrikanske eiendommer og industri.

Etterforskerne i The Sentry har blant annet avdekket at familien til president Kiir og hans svoger har interesser i nærmere 25 selskaper som opererer innen olje-, gruve-, bygg-, fly- og militærindustrien.

– Familiene til president Salva Kiir og til Riek Machar lever i luksus i utlandet, langt fra lidelsene som deres landsmenn gjennomgår, skriver The Sentry.

Kontoret til president Salva Kiir har ikke kommentert rapporten