NRK 29.9.2016
Angrepene skal være en del av en stor militær offensiv som myndighetene satte i gang i januar i år, og de siste skal ha skjedd nå i september.
– De har bombet fra luften og gjennomført angrep som har totalødelagt landsbyer og drevet titusener på flukt, sier Tirana Hassan, leder Amnestys avdeling for kriserespons, på en video som følger rapporten, der vi også får se effekten av bombenes giftige innhold. Blemmer, ødelagt hud og hovne ansikter. Overlevende forteller om kvalme, oppkast, svimmelhet og hud som faller av.
– Alt tyder på bruk av kjemiske våpen, sier Keith B. Ward, til Amnesty International, en av ekspertene på kjemiske våpen som har sett billedmaterialet.
Til sammen kan mellom 200 og 250 mennesker ha blitt drept i angrepene.
300.000 drept
Darfur er et område av Sudan på størrelse med Frankrike, grenser til Libya, Chad, Den sentralafrikanske republikk og Sør Sudan. Et urolig nabolag.
Men det var fra Darfur de verste rapportene kom fra 2003 og utover. Opprørsgrupper hevdet regjeringen støttet nomadene og krigen startet for alvor i januar 2003 mellom bofaste bønder og arabiske nomader med kveg som trenger tilgang på vann og gress, en krig mellom opprørsstyrker og regjeringsstøttede militser, en kamp om jord og knappe ressurser, selv om sannheten er mer komplisert enn som så.
300.000 drepte og 2.500.000 på flukt, ifølge FN.
Ufattelige lidelser, Massevoldtekter, drap, mordbrann, lemlestelser, og nå altså sterke beviser på kjemisk krigføring, ifølge Amnesty International.
Rapporten kom nå, bare fire dager etter at Sudans utenriksminister kom med et gledelig budskap til FNs generalforsamling.
– Darfur er blitt en trygg region der fred og sikkerhet rår, sa utenriksministeren, og ba FN trekke seg ut å konsentrere seg om mer voldelige strøk.
Sannheten er en ganske annen, ifølge Amnesty International.
– Bevisene vi har samlet, er troverdige og viser et regime som har besluttet å rette angrep mot sivilbefolkningen i Darfur uten frykt for internasjonal gjengjeldelse, sier Hassan.