Norsk spesialutsending: Sør-Sudans ledere har ingen planer for landet

NRK 29.9.2016

Norsk spesialutsending: Sør-Sudans ledere har ingen planer for landet – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Den norske spesialutsendingen til SørSudan Jens Petter Kjemprud gjorde et siste desperate forsøk på å få Riek Machar tilbake til hovedstaden Juba. Nå har han i stedet gått til krig mot den regjering han skulle være visepresident i.

 

Norsk spesialutsending: Sør-Sudans ledere har ingen planer for landet – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Legg en plan»

Jens-Petter Kjemprud
Jens Petter Kjemprud forsøkte å snakke Machar fra å gå til krig mot Salva Kiir.

Foto: UD/Sigbjørn Sandsmark

Før dette, i april i år, oppsøkte den norske spesialutsendingen Jens Petter Kjemprud Riek Machar. Han gjemte seg i bushen. Kjemprud håpet Riek Machar ville bli med i samlingsregjeringen, som var en del av fredsavtalen.

Kjemprud sier til NRK at han oppfordret Riek Machar til ikke å komme tomhendt til byen.

– Jeg utfordret ham til å legge fram en plan når han dro til Juba, en visjon, en drøm. Men han hadde ingen klare svar. Jeg ga noen eksempler på hva som kunne gjøres, men jeg så aldri noe til det, sier Kjempsrud. Han legger til at det problemet gjelder flere enn Machar. De har ingen plan for hele SørSudan. De tenker mest på sine.

«Fred og frihet»

Machar var ikke lenge i Juba. Etter en skyteepisode i juli, som han mener var rettet mot ham selv, stakk han av igjen, og endte i Sudan. Det er derfra han nå bygger opp sin hær. Han kommer trolig til å knytte til seg lokale militsgrupper og deserterte soldater fra regjeringshæren.

I helgen kom Machar med noe som kan likne er formell krigserklæring der det står at hans bevegelse nå reorganiseres så det «kan føre en folkelig væpnet motstand» mot regjeringen.

Hans program er å tilby folket «fred, frihet, demokrati og en rettssikkerhet».

De første kampene er allerede i gang. Regjeringshæren gikk tirsdag til angrep på en av geriljaens baser i Bentiu, nord i landet. President Salva Kiir har nå bedt regjeringen i Khartoum om å stanse Machars planer om å bygge opp en hær fra nabolandet.