Alle varsellampene blinker i Somalia

Bistandsaktuelt 6.2.2017

Frykter ny sultkatastrofe av Espen Røst

Under den ekstreme tørken i 2011 døde 260 000 mennesker i Somalia. Nå fryktes en ny sultkatastrofe i det konfliktherjede landet – og i regionen rundt.


Bildetekst: Frykter ny sultkatastrofe

130 000 barn døde som følge av tørke og matmangel i Somalia i 2011. Det amerikanske varslingsnettverket FEWS frykter en gjentagelse av situasjonen i det konfliktherjede landet, og kommer også med såkalte «early warnings» for Jemen, Sør-Sudan og Nigeria. Foto: Dai Kurokawa / EPA / NTB Scanpix
Frykter ny sultkatastrofe 

Over 30 millioner mennesker i Øst-Afrika og Jemen risikerer å ikke ha tilgang på nok mat i 2017, ifølge amerikanske Famine Early Warning System Network (FEWS).

På bakgrunn av FEWS-varselet har syv norske organisasjoner nå gått sammen for å advare om faren for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen. De påpeker at tørken i flere områder av regionen allerede er et faktum.

– Alle varsellampene blinker. Men hvor mange menneskeliv den ekstreme tørken vil kreve, vil være avhengig av vår evne og vilje til å reagere raskt. Med dagens varslingssystemer er det ingen grunn til at vi skal vente til vi ser bilder av barn som har omkommet av sult før vi trapper opp hjelpearbeidet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en uttalelse.

260 000 døde

Det amerikanske varslingsnettverket, som publiserer jevnlige oversikter over matsituasjonen i verden, rapporterer nå om risiko for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen i 2017. Tørke og konflikt har ført til at 14 millioner mennesker står uten trygg tilgang til mat i Jemen, og tallet er ventet å stige. I tillegg er 17 millioner mennesker rammet i Øst-Afrika, ifølge FEWS som også trekker fram regionen som grenser til Tsjadsjøen i Nigeria som svært utsatt.

Sammen med organisasjonene ADRA, Somali Forum, Utviklingsfondet, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna frykter Egeland og Flyktninghjelpen en gjentagelse fra forrige alvorlige tørke i 2010-11.

Den gang førte sultkatastrofen i Somalia til at mer enn 260 000 menneskeliv gikk tapt. Halvaparten av de som døde var barn. Kombinert med konfliktene i landet drev tørken også hundretusener på flukt.

– Må ta ansvar

I appellen fra de syv organisasjonene heter det at «det er forventet at den lokale tilgangen på matvarer i Somalia vil reduseres, prisene stige og sulten øke i de nærmeste månedene». Neste regntid, fra mars til mai, blir avgjørende, heter det «men dessverre viser flere analyser at også denne regntiden etter stor sannsynlighet vil bli tørr». Også Ubah Aden fra Somali Forum mener man må ta lærdom fra 2011:

– Somaliere vi er i kontakt med rapporterer at mange allerede har mistet store deler av buskapen sin og selv er så underernærte at de ikke har krefter til å fjerne sine døde dyr .

Generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang peker på at det internasjonale samfunnet først fikk på plass en skikkelig humanitær innsats i juli 2011, etter at sultkatastrofen var et faktum. At det bør være en lærepenge.

– Vi kan ikke tillate oss å gjøre de samme feilene som førte til at 130 000 barn sultet i hjel under forrige hungersnød i Somalia. Givere og politiske ledere i alle land må sammen med FN ta ansvaret for å finansiere nødhjelpsinnsatsen i landet.