Jemen, Sør-Sudan, Somalia og Nigeria er på vei mot sultkatastrofe, advarer FN: Truet av hungersnød

Klassekampen 23.02.2017

SULT: Flere land i Afrika og Midtøsten er nå rammet av alvorlig matmangel, ifølge FN. De siste to årene har antallet mennesker som ikke har sikker tilgang på mat, vokst med 40 prosent.


Billedtekst:
TRUET: Et barn med feilernæring får hjelp på en klinikk i Taez i Jemen i desember i fjor. Landet er nå truet av en alvorlig sultkatastrofe, advarer FN.Foto: Ahmad AL-BASHA, AFP/NTB scanpix

Fakta:

Sultbølge rammer barn hardt:

• Sju millioner mennesker befinner seg på randen av sult i Jemen, der 462.000 barn er rammet av akutt feilernæring.

• Nordøst i Nigeria er 450.000 barn underernært.

• I Somalia lider 363.000 barn av underernæring. 50.000 av barna er i ferd med å dø av sult. I Sør-Sudan er over 270.000 barn underernærte.

• Totalt kan 1,4 millioner barn dø av sult i disse fire landene i løpet av året.

KILDE: FNs humanitære koordinator i Jemen, Unicef og Redd Barna

MATMANGEL

Tirsdag denne uka slo Unicef alarm: Akutt matmangel truer nå millioner av menneskeliv i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria.

– Tida renner ut for mer enn en million barn, men vi kan fremdeles redde mange liv. Vår felles menneskelighet krever raskere handling, sa administrerende direktør i Unicef Anthony Lake.

Ifølge Lake kan befolkningen i fire land være på vei mot hungersnød innen kort tid.

I bare ett av landene skyldes krisa naturlige forhold. I Somalia var høstens avlinger dårlige på grunn av tørke, og prognosene for våren er foruroligende.

Det melder Fews Net, en amerikansk statlig organisasjon som jobber med tidlig varsling av matmangel.

I de tre andre landene, Jemen, Sør-Sudan og Nigeria, skyldes den kritiske matmangelen borgerkrig og væpnet konflikt. Deler av de utsatte områdene er utenfor hjelpe­organisasjonens rekkevidde.

Saudi-Arabias offensiv

Den største av krisene finner sted i Jemen, helt sør på den arabiske halvøya. De vestlige delene av landet er kontrollert av opprørere som ligger i krig mot nabolandet Saudi-Arabia, og det er i de vestlige delene sulten nå rammer hardest.

«Mellom sju og ti millioner mennesker opplever nå en kritisk matmangel», advarer Fews Net.

Det er langs vestkysten av landet krisa nå er verst. I begynnelsen av året startet Saudi-Arabia en offensiv mot vestkysten. Det truer store deler av matimporten til Jemen, også til hovedstaten Sanaa, som fremdeles blir kontrollert av opprørerne.

Fews Net advarer om at deler av befolkningen kan bli avskåret fra havnene der korn importeres, slik Saudi-Arabia nå forsøker å gjøre.

«Dersom befolkningen blir avskåret fra handel og humanitær hjelp over en lengre tidsperiode, vil hungersnød oppstå», melder organisasjonen.

Tørke og borgerkrig

I Somalia steg matvareprisene brått de siste månedene i 2016, og prisene fortsetter å stige i begynnelsen av 2017.

Prisstigningen skyldes tørke og dårlige avlinger i store deler landet. Fra oktober til desember falt det ifølge Fews Net bare 40 prosent så mye regn som normalt.

De dårlige tidene i land­bruket har også ført til lavere lønninger for ufaglærte arbeidere i løpet av fjoråret. Det gir dårligere kjøpekraft for mange husholdninger, spesielt i innlandsområdene i sør, mot Kenya.

«Dersom våravlingene blir like dårlige, forventer vi hungersnød», skriver organisasjonen.

Halvparten av befolkningen i Somalia har nå usikker tilgang på mat, og Unicef varsler at 185.000 barn nå lider av akutt feilernæring. FN forventer at tallet vil øke til 270.000 i løpet av noen få måneder.

I Sør-Sudan har det siste halvåret med borgerkrig satt dype spor, og en tredel av befolkningen er nå avhengig av nødhjelp.

Vold og kamphandlinger gjør at store deler av landet ikke er tilgjengelig for handel eller nødhjelp, og det har også drevet mange vekk fra jordbruksområdene.

Unicef anslår at 270.000 barn lider av akutt feilernæring i Sør-Sudan nå, og antar at situasjonen vil bli verre innen kort tid om volden ikke avtar.
Borgerkrigen i Sør-Sudan har rast siden 2013, da det kom til åpen konflikt mellom presidenten og visepresidenten. De to har blitt enige om våpenhvile flere ganger, men krigen brøt ut igjen i fjor sommer.

Det er ikke klart hvor mange som har dødd i krigen, men anslagene varierer fra 50.000 helt opp til 300.000.

Boko Haram herjer

I Nigeria er det opprørsgruppa Boko Haram som skaper matforsyningskrise.

Det kommer lite informasjon ut fra områdene som den beryktede jihadistorganisasjonen kontrollerer, men Fews Net anslår at opp mot tre millioner mennesker har behov for nødhjelp, men at en stor andel oppholder seg i områder som ikke er tilgjengelige for hjelpeorganisasjonene på grunn av volden.

Globalt er krig og tørke årsakene til nesten all matmangel, melder Fews Net. Ifølge organisasjonen har antallet mennesker med behov for humanitære matleveranser økt med 40 prosent siden 2015.

Organisasjonen anslår at det i løpet av dette året vil være om lag 70 millioner mennesker som har behov for akutt hjelp, mens tallet i 2015 lå på omtrent 45 millioner mennesker.