Storflom i Sør-Sudan: umiddelbare behov for nødhjelp

Hentet fra  Leger uten grenser 24.10.2019| 

Leger Uten Grenser mobiliserer i øst og nordøst i Sør-Sudan der en alvorlig flom har etterlatt tusenvis av mennesker i utilgjengelige områder.


Bildetekst: Store vannmengder på Leger Uten Grensers helsestasjon i Pibor tvang oss til å skrive ut pasienter, og midlertidig stoppe helsearbeidet.

Flytter behandling opp i høyden

I helgen ble vi tvunget til å redusere livreddende behandling og til å skrive ut pasienter da sykehuset i området ble fullstendig oversvømt.

For å kunne fortsette å gi helsehjelp, har Leger Uten Grenser satt opp et midlertidige behandlingssenter på et høyere sted, men det forventes å oversvømmes i løpet av få dager.

– Så snart som mulig vil de resterende ni pasientene vi har ansvar for bli flyttet til et tryggere sted. Leger Uten Grenser har satt inn forsterkede ressurser og ser etter muligheter for å flytte det midlertidige behandlingssenteret til et sted enda høyere i terrenget, samt sette opp et til, sier Roderick Embuido, Leger Uten Grensers medisinske koordinator.

Risiko for slangebitt og underernæring

Leger Uten Grenser er bekymret for at flommen vil øke risikoen for underernæring på grunn av ødelagte matlagre og avlinger, og i Maban forteller pasienter at prisen på det lille av mat som er tilgjengelig på markedene har tredoblet seg.

I Sør-Sudan er malaria det som dreper flest barn under fem år og Leger Uten Grenser behandler nesten 300.000 pasienter for sykdommen hvert år. Enhver økning i antall tilfeller av malaria vil få alvorlige konsekvenser for de menneskene som nå er hindret tilgang til helsehjelp.

Leger Uten Grenser er også bekymret for potensielt flere ofre for slangebitt, ettersom slanger vil bevege seg i retning av tørrere land, der også folk fordrevet av flommen vil samles. Vi ser ofte de fatale eller ødeleggende konsekvensene av slangebitt på sykehuset vårt i Pibor, som folk nå ikke har tilgang til.

Syv millioner mennesker, omtrent to tredjedeler av befolkningen, har allerede et stort behov for humanitær hjelp i Sør-Sudan, og konsekvensene av flommen er en ytterligere forverring av deres situasjon.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.