Hentet fra Nasjonal kompetanse senter for psykisk lidelse 9.12.2019 | Av Frøy Lode Wiig
Forskere ved NKROP er med på å etablere forskningsnettverk som skal se på alkoholkonsum og rusbehandling i Etiopia og Sør-Sudan. Prosjektet er støttet av Sykehuset Innlandet.
Bildetekst:NETTVERK: NKROP er involvert i arbeidet med å etablere et kunnskapsnettverk om alkoholbruk og -behandling i Etiopia og Sør-Sudan. Bildet er tatt på oppstartsmøte i prosjektet i Etiopia i høst. NKROP postdoktor Dawit Shawel Abebe bakerst til høyre, og NKROP stipendiat Anna Belfrage til høyre.
NKROP-leder Lars Lien leder prosjektet for å etablere et samarbeid mellom forskere og fagfolk i Etiopia og Sør-Sudan. I høst har NKROPs postdoktor Dawit Shawel Abebe og stipendiat Anna Belfrage arrangert og deltatt på oppstartsmøte i Etiopia. Abebe arbeider også ved OsloMet, mens Belfrage nå er ansatt hos KORFOR.
− Prosjektet er viktig fordi det kan bidra til et mer moderne og evidensbasert helseapparat, i samarbeid med religiøse organisasjoner, i både Etiopia og Sør-Sudan. Men det avhenger av videre finansiering, sier Anna Belfrage.
Hun viser til at Etiopia er et land i forandring, hvor mye skjer og det er et stort ønske om utvikling. Kunnskapen fins, men helsetjenester og tilgangen til tjenester er fremdeles underutviklet. Sør-Sudan har helt andre utfordringer. Et av målene for prosjektet er å forsøke å få i gang sør-til-sør samarbeid mellom Etiopia og Sør-Sudan, der Etiopia kan fungere som rollemodell og mentor for representanter fra Sør-Sudan.
Religionens rolle
Bakgrunnen for prosjektet er først og fremst et ønske om å lære om synet på alkoholkonsum og rusbehandling, samt hvilke fremtidige behov helsetjenestene vil ha i Etiopia og Sør-Sudan.
En annen ambisjon er å lære mer om hvilken rolle religion og religiøsitet/spiritualitet kan ha både når det gjelder alkoholforbruket, men også i ulike behandlingsalternativ. I visse kulturer anses alkohol som et middel til å få kontakt med guder eller avdøde slektninger, og alkohol brukes ofte i religiøse ritualer, i festivaler eller begravelser.
En tredje målsetting er å kartlegge utbredelsen av tradisjonell legekunst, for eksempel «heksedoktorer», og hva som fins av moderne, evidensbaserte behandlingsalternativ i de to landene.
Oppstartsmøte i Etiopia
På oppstartsmøtet presenterte Abebe og Belfrage tankene om prosjektet. Det var en rekke lokale deltakere, fra forskning, brukerorganisasjoner og helsemyndigheter.
Blant annet Dr Mohamdi Boy Sebit, fra Juba University i Sør-Sudan, som orienterte om situasjonen i Sør-Sudan. Der fins det lite data om alkoholkonsum og behovet for å utvikle behandlingstilbud er stort. Dr Sebit presenterte også innholdet i tradisjonell behandling/healing i Sør-Sudan.
− Dette er informasjon som er vanskelig for utenforstående forskere å få tak i, så det var svært verdifullt for oss, sier Belfrage.
Healere nyter stor tillit
På møtet fortalte også fagfolk og representanter fra brukerorganisasjoner om status i Etiopia. Bildet som trådte frem er at for å nå flest mulig, er det behov for å integrere ‘tradisjonell healing’ med moderne evidensbasert behandling. Lokalbefolkningen har generelt større tillit til tradisjonelle healere enn moderne medisin.
− For å nå ut med mer moderne behandlingsmetoder er det nødvendig å samarbeide med tradisjonelle healere, religiøse ledere og andre, oppsummerer Belfrage.
Hun understreker også behovet for å videreutdanne helsepersonell og å innføre evidensbaserte behandlingsmetoder.
Prosjektet har hittil mottatt forskningsmidler fra Sykehuset Innlandet. Nå søker prosjektgruppen om finansiering til videre arbeid.
Kilde: https://rop.no/aktuelt/etablerer-forskningsnettverk-i-etiopia-og-sor-sudan/