Norge øker støtten til Sudan

Hentet fra Regjeringen.no 25.6.2020 | 

 

Det internasjonale samfunnet kom i dag sammen for å vise solidaritet og støtte til Sudan og den avgjørende demokratiske overgangsprosessen landet er i.

Etter flere tiår under autoritært styre ledet kvinner og ungdom i 2019 opprøret som la grunnlag for demokrati, fred og en bærekraftig utvikling i Sudan.

Statssekretær i utenriksdepartementet Jens Frølich Holte ledet den norske delegasjonen til høynivå partnerskapskonferansen for Sudan (Sudan High Level Partnership Conference), som ble holdt virtuelt.

Den tyske utenriksministeren var vert, sammen med Sudan, FN og EU. Sudans statsminister Abdalla Hamdok og FNs generalsekretær Antonio Gueterres åpnet konferansen og holdt hovedinnlegg.

– Fjorårets revolusjon var historisk. Den var slutten på flere tiår med autoritært styre. Norge har et langvarig engasjement for Sudan og støtter den sivilt-ledede overgangsregjeringen og de omfattende demokratiske og økonomiske reformene som nå gjennomføres, sier statssekretær Frølich Holte.

Norge er også en sterk støttespiller til fredsprosessen i Sudan, og oppfordrer til videreføring av fredsprosessen mellom regjeringen og opprørsgruppene. På konferansen annonserte regjeringen en tredobling i utviklingsbistanden til Sudan, til 270 mill. kroner. Økningen inkluderer 100 millioner kroner til et fond som skal gi støtte til særlig sårbare familier.

Norge øker også den humanitære innsatsen. De humanitære behovene i Sudan er fortsatt store, både på grunn av langvarig konflikt og covid-19.