Flere kriser truer flomrammede Sør-Sudan: – Spådommene for slutten av året er ikke veldig gode

Hentet fra  Dagsavisen 19. november 2020 Av  

2020 er et bra år for Sør-Sudan med framgang i fredsavtalen. Men landet er rammet av mange kriser, sier landdirektør Hilde Bergsma i Norsk Folkehjelp på telefon fra Sør-Sudans hovedstad Juba. 

I februar ble opprørsleder Riek Machar tatt i ed som visepresident i regjeringen til president Salva Kiir. De to rivalene dannet samlingsregjering som ledd i en fredsavtale som tok sikte på å få en slutt på den brutale borgerkrigen i landet.

En av krisene landet står i nå, er en kraftig flom som har rammet over 850.000 mennesker. Hele 400.000 er fordrevet fra hjemmene sine, skrev FNs nødhjelpskontor (OCHA) i sin oktober-rapport.

En mann lager te i Bor, sentralt i Sør-Sudan. Nilen gikk over sine bredder etter langvarig og kraftig regnvær, og flere tusen mennesker i byen ble fordrevet av vannmassene. Foto: Akuot Chol/AFP/NTB

Koronapandemien har ført til mindre pumping av olje, og oljeinntektene har kollapset. Det er en økonomisk krise, sier Bergsma i Norsk Folkehjelp. Også en invasjon av gresshopper har skapt problemer.

Det har vært sammenstøt flere steder i landet, blant annet mellom regjeringsstyrker og sivile. Flere er drept, og det er meldt om menneskerettsbrudd og overgrep, ifølge OCHA.

Les også: Barn får ikke livsviktige vaksiner: – Vi trodde disse sykdommene hørte fortida til

Verste på 60 år

I september sa FN at oversvømmelsene ser ut til å være de verste i landet på 60 år. 

Det krigsherjede landet ble også rammet av kraftig flom i 2019. Det er verre i år, ifølge Leger Uten Grenser. Flommen øker risikoen for spredning av vannbårne sykdommer og malaria. Humanitærrådgiver Sven Scholz sier de frykter flommen hindrer tilgang til helsetjenester.

– Vi har sett pasienter som måtte gå gjennom vann i flere timer. Som en enkemann som måtte bære sin 13 år gamle sønn i to timer gjennom vann til brystet for å komme seg til klinikken, sier Scholz, som forteller at de nå bruker båter flere steder i landet.

Det er viktig å forstå at Sør-Sudan ikke er én glemt krise, men at vi snakker om mange kriser i ett, sier Scholz. Han nevner blant annet fjorårets flom, flere voldshandlinger, covid-19 og mer matusikkerhet.

– Og årets kraftige flom kom i juli. Du ser at folk ikke hadde tid til å komme seg på beina igjen mellom flommene, ettersom de konstant ble truffet av nye kriser, sier Scholz, som nylig kom tilbake etter ett års opphold i Sør-Sudan.

Når du får en krise på toppen av en annen krise, vil den andre ha enda større betydning, sier Bergsma i Norsk Folkehjelp. Hun frykter at tallet på svært sårbare familier bare vil øke.

Les også: Gresshoppeinvasjon truer millioner i Øst-Afrika

Jobber flere steder

Norsk Folkehjelp jobber innenfor tre områder i Sør-Sudan; sivilsamfunn, jordbruksutvikling og nødhjelp. De er på plass i flere delstater, og særlig to av dem er hardt rammet av flommen, sier Bergsma.

Kilde: https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/flere-kriser-truer-flomrammede-sor-sudan-spadommene-for-slutten-av-aret-er-ikke-veldig-gode-1.1802916

(Artikkelen er skrevet av journalist i Dagsavisen og utrykker nødvendigvis ikke hverken Norsk Folkehjelp eller SFS sine offisielle holdninger).