ENORME HUMANITÆRE BEHOV I SUDAN OG ETIOPIA

Hentet fra Kirkens nødhjelps nettside  desember 2020

Kirkens Nødhjelp er i gang med en respons for å hjelpe flyktninger fra Etiopia i Sudan. – Behovene er enorme og flyktningene er ekstremt sårbare, sier Berte Marie Ulveseter, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

 

OBS. Vær oppmerksom ved bruk pga avstand.
NCA response Sudan refugees from Tigray, Ethiopia.
Berte Marie Ulveseter and Kristin Berg from NCA

Kampene herjer mellom Etiopias regjering og partiet TPLF i Tigray i Etiopia. Siden starten av november har 46.000 flyktninger krysset grensen til Sudan.

– Mange av flyktningene forteller hjerteskjærende historier. En mor fortalte at hun våknet midt på natten av at huset hennes stod i brann. Under flukten fra Etiopia mistet hun et av barna sine, forteller Berte Marie Ulveseter, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sudan.

Dette er en av flere sterke historier hun fikk høre, da hun besøkte to flyktningleirer utenfor byen Gedaref øst i Sudan. Nå er Kirkens Nødhjelp i gang med en respons for å hjelpe flyktningene.

Responsen sikrer at flyktningene får tilgang til rent vann og psykososial støtte til ofre for kjønnsbasert og seksuell vold. I tillegg bygger Kirkens Nødhjelp toaletter og vaskestasjoner.

– Behovene er enorme. Flyktningene er ekstremt sårbare og mange er traumatiserte, sier Ulveseter.

Hun forteller at Sudan nå er i en svært krevende situasjon.

– Sudan er et av verdens fattigste land. Landet sliter med skyhøy inflasjon, ekstremvær, matkrise og politiske konflikter. Sudan huser allerede over en million flyktninger, i tillegg til at nesten to millioner mennesker er internt fordrevne i landet, sier Ulveseter.

FNs Høykommissær forventer at så mange som 200.000 vil krysse grensen til Sudan, som følge av konflikten, de neste seks månedene.

– Denne konflikten fører med seg enorme humanitære behov. Verdenssamfunnet må reagere raskt. Det trengs mer ressurser for å håndtere strømmen av nye flyktninger som kommer hver dag, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Kilde: https://www.kirkensnodhjelp.no/nyheter/aktuelt/planlegger-respons-for-a-hjelpe-flyktninger-i-sudan/