Angrep mot bistandsorganisasjoner i Sør-Sudan

Hentet fra  Bistandsaktuelt 21.5.2021| Av Even Tømte

Forrige uke var det flere tilfeller av vold mot bistandsarbeidere i det kriserammede Sør-Sudan. En bistandsarbeider har blitt drept, og Kirkens Nødhjelps arbeid har blitt rammet.

En feltbase i Jonglei i Sør-Sudan som ble brukt av ulike FN- og bistandsorganisasjoner plyndret og ødelagt. Bildet er av Kirkens Nødhjelps humanitære innsats før angrepet, før det seneste angrepet. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Den 12.mai ble en ansatt i den nederlandske organisasjonen Cordaid drept da en humanitær konvoi ble angrepet av ukjente gjerningsmenn i delstaten Eastern Equatoria.

Den som mistet livet var en spesialist i reproduktiv helse på vei til et sykehus. En sjåfør som jobbet for Cordaid ble også skadet.

FNs humanitære koordinator Alain Noudéhou har fordømt angrepet, og bedt myndighetene om å øke sikkerheten langs veiene.

– Veiene er en avgjørende forbindelse mellom humanitære organisasjoner og nødlidende lokalsamfunn. Vi må kunne bevege oss trygt gjennom landet uten frykt, sier Noudéhou i en uttalelse.

I 2020 ble ni bistandsarbeidere drept i Sør-Sudan. Dette er det første dødsfallet i år.

 

Ødela mat- og vannforsyninger

Dagen før ble en feltbase i Jonglei som ble brukt av ulike FN- og bistandsorganisasjoner plyndret og ødelagt. Kirkens Nødhjelp er en av organisasjonene som ble rammet av angrepet. Det er andre gang på under et år at basen blir angrepet.

– Et lager med mat fra Verdens matvareprogram (WFP) ble brent og ødelagt. Vi fikk brent og ødelagt vannutstyr som tanker og pumper, og en vannrenseenhet som betjener 20 000 mennesker ble vandalisert. Nå har ikke befolkningen i dette området tilgang på mat og rent vann. Det er situasjonen, forteller Kari Øyen, Kirkens Nødhjelps landrepresentant i Sør-Sudan.

Regntiden har begynt i Sør-Sudan noe som gjør det vanskelig å få inn forsyninger til steder der det er behov for hjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp

Da organisasjonen fikk høre at væpnede grupper var på vei, valgte den å trekke ut sine ansatte fra området noen timer før angrepet. De som hørte til i området måtte rømme inn i bushen og vente til det hele var over.

Ingen av de ansatte ble skadet, men angrepet har ført til at organisasjonens arbeid i området er kraftig satt tilbake.

– Vi må begynne fra scratch igjen. Det som kompliserer saken enda mer er at regntiden har begynt. Vi får ikke inn utstyret vi trenger over land. Ting må flys inn, og dermed blir det også mye dyrere.

 

To tredjedeler avhengig av nødhjelp

Den humanitære situasjonen i Sør-Sudan er alvorlig, etter langvarig konflikt og to år med flom på rad. Av en befolkning på 12 millioner er det anslått at 8,3 millioner trenger nødhjelp for å opprettholde liv og helse.

Jonglei, der angrepet skjedde, er et av fem områder i landet der forholdene blir betegnet som «katastrofale».

– Det er en desperat situasjon. Folk er desperate. Det er en utrolig krevende og kompleks kontekst å jobbe i, og den endrer seg hele tiden, sier Øyen.

Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Sør-Sudan, og tidligere da landet var en del av Sudan, i 49 år. Dette er organisasjonens eldste program.

– Sør-Sudan er et av landene der flest bistandsarbeidere blir drept og skadet i løpet av et år, så det er sånn sett ikke noe nytt. Når staten ikke har noen reell kontroll oppstår et maktvakuum. Samtidig finnes det utrolig mye våpen i landet. Dermed ser man stadige angrep på humanitære arbeidere. Det er de nasjonale og lokale aktørene som er mest utsatt. Vi internasjonale har systemer og ressurser til å ivareta sikkerheten, sier Øyen.

Kilde: https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2021/angrep-mot-bistandsorganisasjoner-i-sor-sudan/