Sami flyktet fra «slakteren i Sudan»: – Jeg måtte rømme tvers over verden til Hattfjelldal

Hentet fra Helgelendingen 7. august 2021  | Av Toril Risholm

39 år gamle Sami flyktet for seks år siden fra en av verdens verste diktatorer. Han klarte å ta seg tvers over verden og helt opp til Hattfjelldal.


Bildetekst: BUTIKKSJEFEN: Terje Jahnsen vil mer enn gjerne ha Sami Nouraldem Hassan Abdullah i staben sin på Coopen i Hattfjelldal. Foto: Toril Risholm

Nå er 39 åringen i full jobb på Coopen i Hattfjelldal og snakker kav hattfjelldaling. Og det fulle navnet hans er Sami Nouraldem Hassan Abdullah.Stortrives i Hattfjelldal- Jeg stortrives på Coopen. Det er et veldig fint arbeidsmiljø her, sier han. Men så ble han da også fast ansatt i 2019 og har jobbet der siden da. Egentlig er han IT- utdannet fra heimlandet, men han må ta to nye år ved universitetet for å få en norsk godkjenning av utdanninga si.

– Hvorfor måtte du rømme fra Sudan?

– Det er en lang historie, men jeg flyktet på grunn av politiske årsaker. Det var president Omar al-Bashir som satt med presidentmakta, og han var en farlig mann. Det samme var regimet rundt han.

«Slakteren fra Darfur»

Og det skal være sikkert og visst. Han regnes for én av verdens mest brutale diktatorer i mordene tid. Han tok makten ved et statskupp i 1989, og har beholdt den helt til han ble avsatt den 11. april 2019.

i 2008 ble han etterlyst over hele verden for krigsforbrytelser og folkemord. Det var den Internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag (ICC) som utstedte arrestordren på han. Men regjeringa i Sudan nektet å utlevere han. Landet var heller ikke tilsluttet ICC. Han ble anklaget for folkemord på sivilbefolkninga i Darfur – en region på størrelse med Spania. Flere hundre tusen sivile ble drept. En million ble drevet på flukt og politiske motstandere drept. I 2019 ble han imidlertid avsatt og sitter nå fengslet i Sudan.

Den farlige flukten

– Jeg hadde ikke annet valg. Jeg måtte legge ut på flukt om jeg skulle overleve, forteller Sami.

Først måtte han flykte gjennom ørkenen i Sahara over til Libya. Deretter med båt over Middelhavet til Italia. Og derfra med bil til Norge via mange omveier.

– Plutselig ble jeg dumpet i Oslo. Jeg ante knapt hvor jeg var. Husker jeg overnattet sammen med andre flyktninger ute i byen før vi fant fram til politiet. Derfra bar det til et asylmottak.

Han kom seinere til et mottak i Sandnessjøen før det ble bestemt at han skulle til Hattfjelldal. Og dit kom han i 2016, og i 2019 fikk han permanent oppholdstillatelse.

Trygge Hattfjelldal

– Jeg er glad jeg havnet i Hattfjelldal. Her er det trygt og godt å vokse opp for de tre barna mine, sier han. Og det hører med til historien at han fikk kona og de to sønnene sine til Hattfjelldal gjennom familiegjenforening. Og nå har den lille familien fått ei lita datter som nå er åtte måneder gammel.

– Vi snakker både norsk og arabisk heime. Det er fint å kunne mange språk, sier Sami som tilstår at han ennå ikke behersker kunsten å gå på ski. Det gjør imidlertid barna.

Image info:

BUTIKKSJEFEN: Terje Jahnsen vil mer enn gjerne ha Sami Nouraldem Hassan Abdullah i staben sin på Coopen i Hattfjelldal.

GLAD: Sami Nouraldem Hassan Abdullah er glad han havnet i Hattfjelldal. Her er det trygt og godt for han, kona og de tre barna deres.

GLAD: Sami Nouraldem Hassan Abdullah er glad han havnet i Hattfjelldal. Her er det trygt og godt for han, kona og de tre barna deres.

Kilde: Hattfjelldal, Sudan | Sami flyktet fra «slakteren i Sudan»: – Jeg måtte rømme tvers over verden til Hattfjelldal (helg.no)