USA stanset bistanden til Sudan

Hentet fra  Bistandsaktuelt 26.10.2021 Av Tor Aksel Bolle (NTB)

Folk demonstrerte til langt på natt i Sudans hovedstad Khartoum etter mandagens militærkupp. Minst tre personer er drept etter at soldater åpnet ild. Kuppmakerne får kraftig internasjonal fordømmelse og USA stanser bistanden til Sudan.

 

Folk demonstrerte til langt på natt i Sudans hovedstad Khartoum etter mandagens militærkupp.

Minst tre personer er drept etter at soldater åpnet ild. Kuppmakerne får kraftig internasjonal fordømmelse og USA stanser bistanden til Sudan.

I tillegg til de drepte skal rundt 80 være såret.

Etter at kuppmakerne hadde avsatt statsminister Abdalla Hamdok og fengslet ham og hans ministre tidligere på mandagen, strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene i Khartoum for å protestere.

Demonstrasjonene fortsatte gjennom dagen og inn i natta, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Sivilt styre er folkets valg, ropte demonstrantene.

Norge, USA og Storbritannia kom i går kveld med en felles uttalelse som kuppet. De tre «troika»-landene uttrykker dyp bekymring fir utviklingen i landet, fordømmer stengningen av sivile institusjoner og ber om de arresterte sivile lederne blir løslatt.

Også Norges utenriksminister Anniken Huitfelt var klart i sin kritikk av kuppet.

– Norge er svært bekymret over utviklingen i Sudan. Situasjonen er ekstremt alvorlig. Siden revolusjonen i 2019 har Sudan tatt store skritt fremover og det internasjonale samfunnet har støtte dette. Framgangen kan nå bli reversert noe som vil få dramatiske konsekvenser, sa Huitfelt i uttalelse i går.

USA gjør mer enn å fordømme, de handler også.  Amerikanerne har stanset bistanden til Sudan etter militærkuppet i landet og ber om at en sivil regjering innsettes umiddelbart.

– Den sivilledede overgangsregjeringen må gjeninnsettes umiddelbart for å representere folkets vilje, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Han sier at USA har satt utbetaling av bistandsmidler til Sudan på vent som følge av kuppet.

Sudan skulle etter planen motta rundt 700 millioner dollar i bistand fra USA, pengene skulle blant annet går til å støtte overgangen til et demokratisk styresett.

Sudans øverste general Abdel Fattah al-Burhan avsatte mandag overgangsregjeringen og erklærte unntakstilstand. Samtidig ble statsminister Abdalla Hamdok og flere av hans ministre fengslet.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere situasjonen i landet i dag.

Kilde: https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2021/usa-stanset-bistanden-til-sudan/