Opptøyer i Sudan: − Abubakar ble drept av regimet

Hentet fra VG 20.12.2021 | Av  Nilas Johnsen

På treårsdagen for protestene som førte til at Sudans diktator Omar al-Bashir ble avsatt, marsjerte titusener i gatene mot militæret. Onkelen til en av dem som er blitt drept i høst, sier til VG at protestbølgen ikke vil ta slutt.

– Unge mennesker i Sudan risikerer livet for frihet, rettferdighet og fred. Ved å delta i demonstrasjoner kan de bli skutt, slik min nevø ble, forteller Haitham El-noush til VG.


Bildetekst:
PROTESTBØLGE: Demonstranter løper fra tåregassen under en demonstrasjon i Khartoum søndag. Innfelt: Abubakar el-Noush, som demonstrantene regner som en av protestbølgens martyrer.

– Abubakar ble drept av regimet, fortsetter han.

50-åringen bor i Norge, og stilte i høst til valg på SVs stortingsliste i Akershus, uten å komme inn. Men han følger også nøye med på politikken i hans fødeland Sudan.

Sudan var nevøen, Abubakar el- Noush (28), politisk aktiv. Han var medlem i en av de lokale motstandskomiteene i hovedstaden Khartoum, som krever sivilt styre i landet, og som arrangerte demonstrasjonene etter hærens kupp i slutten av oktober.

Abubakar mistet livet den 17. november, da en fryktet paramilitær militsgruppe ble satt inn mot demonstrantene.

I etterkant har han blitt et symbol for demonstrantene, og malerier av ham preger vegger i hjembydelen Bahri i hovedstaden Khartoum.

Kilde:https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/mry8Ov/opptoeyer-i-sudan-abubakar-ble-drept-av-regimet