FN-topp: Krever gransking av volden i Darfur

Hentet fra  Bistandsaktuelt/ NTB 28.3.2022

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier hun er opprørt over volden som har kostet over 200 mennesker livet i Sudans Darfur-region og krever gransking.

Michelle Bachelet ber Sudans myndigheter sørge for beskyttelse av befolkningen i Vest-Darfur. De siste dagene er minst 213 mennesker drept i sammenstøt mellom arabiske og ikke-arabiske grupper, ifølge offisielle tall. Nærmere hundre er såret.

– Jeg er opprørt. Jeg er bekymret for at denne regionen fortsatt opplever gjentatte alvorlige voldshendelser mellom folkegrupper, med store tap, sier FNs menneskerettskommissær.

– Selv om de første tiltakene for å dempe spenningen er velkomne, ber jeg myndighetene ta tak i de underliggende årsakene og oppfylle plikten til å beskytte befolkningen, sier hun.

Hun ba også om en «rask, grundig og upartisk» gransking. Bachelets uttalelse kommer samtidig som FNs sikkerhetsråd planlegger et uformelt møte om krisen.

De seneste sammenstøtene brøt ut i Krainik fredag. Mandag spredte volden seg til Vest-Darfurs hovedstad Geneina. Flyktninghjelpen meldte om titusenvis av mennesker på flukt, bolighus som ble stukket i brann, angrep mot sykehus og plyndring av butikker.

Det har vært gjentatte sammenstøt i Vest-Darfur og i nabodelstatene Nord-Darfur og Sør-Darfur de siste månedene. Volden truer den kommende innhøstingen av avlinger, og hjelpeorganisasjoner frykter at over 18 millioner mennesker trues av sult når høsten nærmer seg.

Kilde: Krever gransking av volden i Darfur (bistandsaktuelt.no)