STØTTE: Det ble gitt løfter om nesten 1,5 milliarder dollar – eller 16 milliarder kroner – til Sudan under mandagens giverkonferanse, opplyser FN.

Dagen 21.6.2023

Landet har i over to måneder vært rammet av en blodig maktkamp som har ført til store lidelser for sivilbefolkningen.
Mange mennesker har havnet midt i kryssilden, ikke minst i hovedstaden Khartoum, der boligområder er blitt åsted for bakkekamper og luftangrep.
– I dag har givere kunngjort nærmere 1,5 milliarder dollar i humanitær respons til Sudan og regionen, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths da møtet ble avsluttet mandag kveld.
MANGLER PENGER
Pengene skal både brukes til humanitær hjelp til en hardt prøvet sivilbefolkning, samt til å hjelpe nabolandene med å håndtere f lyktningkrisen som har oppstått.
FN hadde før giverkonferansen bedt verdens land om å gi 2,57 milliarder dollar til humanitær hjelp til Sudan i år, samt 500 millioner dollar til nabolandene, som har tatt imot mange tusen flyktninger.
Pengene som ble lovet mandag, kommer blant annet fra Tyskland, som har lovet å gi 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner), USA, som har lovet 171 millioner dollar (1,8 milliarder kroner) og Qatar, som gir 50 millioner dollar (530 millioner kroner).
– FALLER RASKT NED I DØD OG ØDELEGGELSE
Tidligere på dagen oppfordret FNs generalsekretær António Guterres verden om å bidra.
– Omfanget og tempoet til Sudans fall inn i død og ødeleggelse er uten sidestykke. Uten sterk internasjonal støtte kommer Sudan raskt til å bli et sted for lovløshet, og den manglende sikkerheten kommer til å spre seg herfra og ut i hele regionen, sa han under møtet, som ble holdt i FN-hovedkvarteret i Genève.
– I dag oppfordrer jeg dere til å sørge for finansiering og for at det blir levert livreddende humanitær hjelp og støtte til mennesker som lever under de vanskeligste og farligste forhold, la han til.

SUDAN: Folk har gått om bord i en lastebil som skal bringe dem vekk fra Khartoum, Sudans hovedstad.