Sudan er i ferd med å bli verdens verste sultkatastrofe

Panorama – nyheter 7.3.2024

Den snart elleve måneder lange borgerkrigen i Sudan kan komme til å utløse verdens største sultkatastrofe, advarer FNS matvareprogram WFP.

Krigen mellom den sudanske hæren og den paramilitære militsen RSF har krevd minst 14.600 menneskeliv, lagt infrastruktur i grus og paralysert landets økonomi. Begge parter er blitt anklaget for alvorlige menneskerettsbrudd.Den har også drevet åtte millioner mennesker på flukt, og allerede før konflikten hadde to millioner blitt tvunget til å forlate hjemmene sine.

I Sudan og i nabolandene Sør-Sudan og Tsjad, dit mange har flyktet, er det mer enn 25 millioner mennesker som lever i sult, ifølge WFP-leder Cindy McCain.

– Krigen i Sudan står i fare for å utløse verdens største sultkatastrofe, sier McCain.

WFP klarer ikke å nå 90 prosent av sudanerne som står overfor kritisk hungersnød, og ifølge organisasjonen er det kun 5 prosent av befolkningen som har råd til ett ordentlig måltid om dagen.

I overfylte flyktningleirer i Sør-Sudan, dit 600.000 sudanere har flyktet, «ankommer sultne familier, og de blir møtt med mer sult», ifølge WFP. Videre heter det at ett av fem barn som har krysset grensa, var underernært.

I Sudan er det 18 millioner mennesker som er utsatt for kritisk matusikkerhet, og 5 millioner av disse lider av katastrofal sult, det verste klassifiseringsnivået under hungersnød.

Kilde NTB-Panora-Nyheter