Toppdiplomater møtes i Paris for å skaffe penger til sultrammede i Sudan

Hentet fra  VG 15.4.2024

Fem millioner mennesker i Sudan er på randen av hungersnød som følge av krigen. Vestlige toppdiplomater møtes mandag i Paris for å samle midler til landet.

Mandag er det duket for giverkonferanse i Paris – på dagen ett år etter at krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen brøt ut.

Blant annet deltar Frankrikes utenriksminister Stéphane Séjourné, Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, EUs utenrikssjef Josep Borrell og EU-kommissær for humanitær bistand og krisehåndtering, Janez Lenarčič.

Norge deltar også på toppmøtet, hvor målet er mer nødhjelp. Kun 6 prosent av FNs nødhjelpsappell er finansiert, og hovedmålet med konferansen er å øke støtten.

– Nå kreves akutte og betydelige tiltak fra begge partene i krigen for å redusere den økende risikoen for hungersnød og lidelse. Partene må overholde sine forpliktelser i henhold til folkeretten, beskytte sivile, sikre full og uhindret humanitær tilgang og fullt respektere internasjonale menneskerettighetslover, heter det i en felles uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og bistandsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp).

Krigen i Sudan beskrives som en av verdens verste humanitære kriser. Flere tusen sivile er drept, og det antas å være store mørketall. Begge partene i krigen anklages for å ha begått krigsforbrytelser.

25 millioner mennesker trenger nødhjelp, 18 millioner av disse sulter og fem millioner er på randen av hungersnød. FN advarer om at Sudan kan bli den verste sultkatastrofen om kort tid om noe ikke gjøres raskt.

Kilde: Toppdiplomater møtes i Paris for å skaffe penger til sultrammede i Sudan (vg.no)