Fredshåpet tennes i Sør-Sudan

NTB 17.4.2016

Titusenvis er drept, millioner drevet på flukt. Men et nytt fredshåp er tent i Sør-Sudan – etter over to års borgerkrig.

Foto: Reuters/ NTB Scanpix

Sørsudanerne holder pusten: Mandag skal den karismatiske opprørslederen Riek Machar etter planen vende hjem til den sørsudanske hovedstaden Juba for igjen å krones som Sør-Sudans visepresident.

Gjeninnsettelsen av Machar, som fikk sparken av president Salva Kiir sommeren 2013, er et ledd i gjennomføringen av fredsavtalen som ble inngått i august i fjor, med blant annet Norge på sidelinjen.

Machar har ikke satt sin fot i Juba siden han flyktet hals over hode i desember 2013, da den politiske og senere etniske konflikten eksploderte i Sør-Sudan.

I borgerkrigen som fulgte mellom de to erkerivalene og deres folkegrupper, dinkaene og nuerne, er titusenvis drept og over to millioner på flukt, mens landet er på randen av sultkatastrofe.

– Eneste håp

Nå er håpet at Kiir og Machar skal feie tidligere feider til side og sørge for fred i verdens yngste nasjon.

Mandag er Sør-Sudans opprørsleder Riek Machar ventet tilbake til Juba, der han etter planen skal gjeninnsettes som Sør-Sudans visepresident. Om det vil føre til fred i verdens yngste nasjon, gjenstår å se.
 Reuters / Goran Tomasevic / NTB scanpix

Med Machar i Juba vil det bli mulig å danne en overgangsregjering, et viktig steg i fredsprosessen. Machar skal etter planen tas i ed samme dag som han lander i Juba.

– Fredshåpet lyser sterkere nå enn det har gjort på lenge, sier Sudan-forsker Øystein Rolandsen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.

– Fredsavtalen er på rett spor, samstemmer Edmund Yakani, som leder en organisasjon for sivilsamfunnet i Sør-Sudan (CEPO).

Men innsatsen er høy. Hvis Riek Machar likevel ikke skulle dukke opp som planlagt, vil hele fredsavtalen kollapse, framholder Rolandsen.

BBCs sikkerhetskorrespondent i Afrika, Tomi Oladipo, påpeker at begge partene har brutt fredsavtaler en rekke ganger tidligere.

– Men folket i Sør-Sudan har sett nok grufullheter. Deres eneste håp er at lederne deres får det til denne gangen, sier han.

Mistillit

På et støvete jordstykke omkranset av tett buskas like utenfor Juba har hundrevis av Machars opprørssoldater satt opp en ny leir.

I forkant av hjemkomsten sendte Machar 1.370 av sine soldater til Juba. De skal sørge for hans sikkerhet. Han stoler ikke på regjeringshæren.

– Det er best hæren holder seg unna oss, inntil vi vet hvordan fredsavtalen virker, sier opprørsgeneral John Mabieh Garr til AFP.

Med opposisjonens soldater i Juba har spenningsnivået økt betraktelig, poengterer Rolandsen. I tillegg er det vanskelig å holde opprørsbevegelsen samlet siden den består av mange ulike væpnede grupper og militser.

– Det er veldig usikkert hvor stor kontroll Riek Machar har over disse, sier Sør-Sudan-kjenneren.

Urealistiske forventninger

Utfordringene står mildt sagt i kø for den nye overgangsregjeringen. Én ting er samarbeidsklimaet mellom Kiir og Machar og deres respektive støttespillere. Partene strides allerede om Sør-Sudan skal deles opp i 28 delstater, slik Salva Kiir ønsker.

I tillegg må myndighetene hanskes med en økonomi i ruiner, påpeker Rolandsen.

– Sørsudanerne har i tillegg helt urealistiske forventninger til hva verdenssamfunnet kommer til å bidra med i fredsprosessen. Det kan på sikt skape nye spenninger, sier han.