Sørsudansk gruppe drepte 140 sivile i Etiopia

TV2 mandag 18.4.2016

Etiopia sier de kan sende tropper til SørSudan for å forfølge angriperne.

KVEG: Kveg skal være en del av konflikten mellom Nuer-stammen og Murle-stammen. Her er Nuer-stammen avbildet sammen med kryne sine i Nyal i Sør-Sudan i februar i fjor. FOTO: TONY KARUMBA/AFP PHOTO

Bildetekst: KVEG: Kveg skal være en del av konflikten mellom Nuer-stammen og Murle-stammen. Her er Nuer-stammen avbildet sammen med kryne sine i Nyal i Sør-Sudan i februar i fjor. FOTO: TONY KARUMBA/AFP PHOTO

 

En væpnet gruppe fra SørSudan skal ha drept minst 140 sivile, deriblant flere kvinner og barn, i Gambela, en region vest i Etiopia. Det hevder etiopiske myndigheter.

Gruppen er en milits fra Murle-stammen i Sør-Studan, som skal ha gått til angrep på Nuer-stammen, en rivaliserende stamme, skriver Wall Street Journal.

De skal også ha kidnappet 39 barn, ifølge BBC.

Etiopia vurderer å gå inn i SørSudan

Etiopiske tropper har svart på angrepene ved å drepe minst 60 av angriperne. De vurderer også å krysse grensen til SørSudan for å jakte på de skyldige.

– Våre soldater jakter på angriperne. Vi forbeholder oss retten til å følge etter dem inne i SørSudan, sier Getachew Reda, Etiopias kommunikasjonsminister til Washington Post.

Frykter folkemord

Avisen skriver at det er den verste voldshendelsen i grenseregionen siden den sørsudanske stammekonflikten brøt ut for to år siden. Murle- og Nuer-stammene har vært i konflikt siden Sør-Sudans uavhengighet fra Sudan i 2011. 

Flere har advart mot en eskalering av konflikten, og Dennis Blair sa, som daværende direktør for nasjonal etterretning i USA, at han så det sannsynlig at et folkemord kunne inntreffe i området.

En del av Nuer-stammen har formet en hær de kaller for Nuerenes hvite hær. Denne hæren har som formål å «utslette hele Murle-stammen fra jordens overflate, som den eneste løsningen for å garantere langvarig sikkerhet for Nuer-stammens kveg», ifølge Bloomberg.

Stjal 40.000 kveg

Ifølge BBC skal Murle-stammen ha angrepet nuerne i 2011, og stjålet 40.000 kveg. 600 mennesker ble den gang drept i kampene mellom de to etniske gruppene.

Det var nettopp kveg som skal ha vært målet for angrepet på Nuer-stammen, skriver Washington Post, som siterer en ikke-navngitt kilde som jobber med nødhjelp.

Angriperne hadde ingen relasjoner til Sør-Sudans militære styrker eller opprørsgrupper som kjemper i borgerkrigen i landet, skriver Al Jazeera.

I området er det flere flyktningleirer der det bor 284.000 flyktninger fraSørSudan, ifølge tv-kanalen. De fleste av disse er fra Nuer-stammen.

Området har en lang historie med etniske konflikter mellom forskjellige stammegrupper, ifølge professor i internasjonale relasjoner David Shinn ved George Washington-universitetet i Washington DC til Al Jazeera .