Opprørsleder tatt i ed i Juba

Opprørslederen Riek Machar returnerte tirsdag til Sør-Sudans hovedstad Juba. Nå er han tatt i ed som visepresident Det er et sentralt punkt i den FN-støttede fredsavtalen i landet. – Krisen i landet er langt i fra over, advarer hjelpeorganisasjoner.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 26.04.2016 13:35:15

 

riek-machar
Bildetekst: Etter mange utsettelser er opprørslederen Riek Machar tilbake i Juba. Foto: NTB Scanpix

Machar skulle opprinnelig ha kommet til Juba 18. april, men reisen ble utsatt i flere omganger, blant annet på grunn av strid om hvor stor livsvaktstyrke han fikk ha med seg.

Fra flyplassen skulle det etter planen bære strake veien til presidentpalasset, der Machars erkerival, president Salva Kiir, skulle ta ham i ed som visepresident.

Machar var visepresident fram til desember 2013, da han ble sparket av Kiir. Det utløste en blodig borgerkrig som kostet titusenvis av mennesker livet og drev to millioner på flukt.

I august i fjor inngikk partene en fredsavtale der de forplikter seg til å forsones og danne en overgangsregjering sammen.

Positivt

Flyktninghjelpen mener det er svært positivt at opposisjonsledere nå returnerer tilSør-Sudan – og ber landets ledere beskytte sivilbefolkningen og sørge for trygg tilgang for hjelpeorganisasjoner.

– Ankomsten til Riek Machar og andre opposisjonsledere er et positivt skritt på veien mot fred, men den humanitære krisen i landet er langt i fra over, advarer Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan, Victor Moses.

– Selv om fredsprosessen løser enkelte politiske konflikter på nasjonalt nivå, løser den ikke de voksende behovene for beskyttelse og nødhjelp på bakken, sier Moses.

Norsk Folkehjelp menerneste ukene kan bli svært avgjørende for at konfliktene i landet ikke blusser opp igjen.

– Det at Machar endelig ankommer er viktig, og folket har skyhøye forventninger til hvilke positive konsekvenser det vil ha. Men det viktigste spørsmålet er hva som skjer i ukene fremover. Situasjonen i dag har nå mange likehetstrekk med hvordan den var før borgerkrigen brøt ut i 2013, men mistilliten mellom de ulike gruppene er enda større, sier Per H. Persen, landdirektør i Sør-Sudan for Norsk Folkehjelp.

Lang vei til fred

Mange håper at Machars tilbakekomst vil føre til at de mange internt fordrevne kan vende hjem igjen.

– Det er vanskelig å se for seg at det skal kunne skje med det første. Konfliktene i dette landet går mellom flere ulike grupper, og man har også bevæpnede fraksjoner som verken Machar eller Kiir har kontroll på. Men dersom Machar ikke hadde ankommet nå, ville konflikten også økt i omfang. Nå gjenstår det å se om de lykkes i å samarbeide til det beste for folket denne gangen. Etter mange år med konflikt er folk utslitte og innstilt på en fredelig løsning slik at man kan konsentrere seg om å få landet på fote igjen, sier Persen.