Sør-Sudan: Svært spent etter harde kamper

Sør-Sudan: Svært spent etter harde kamper

Verdenssamfunnet advarer lederne i Sør-Sudan etter harde kamper i hovedstaden i Juba. Nærmere 150 mennesker skal ha blitt drept etter skuddveksling utenfor presidentpalasset fredag, og det var også skyting utenfor en FN-base.
Av Asle Olav Rønning og NTB Sist oppdatert: 09.07.2016 16:29:47
salva-kiir-juba-ntb
På dagen fem år etter at Sør-Sudan ble selvstendig er det en svært spent situasjon i landet. Fredag kveld brøt det ut harde kamper i hovedstaden.

Det er fortsatt uklart hva som skjedde. Det skal imidlertid ha vært soldater fra den sørsudanske regjeringshæren SPLA, som er lojal mot president Salva Kiir, og opprørshæren SPLA-IO, som støtter visepresident Riek Machar, som skjøt mot hverandre.

Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013. Styrker fra begge sider har vært utstasjoner i Juba siden april i år, som et resultat av en fredsavtale som ble inngått i fjor. Fredagens kamper kan være det mest alvorlige bruddet på fredsavtalen så langt.

Kamper nær presidentpalasset

Kampene skjedde like ved presidentpalasset, samtidig med at president Kiir og visepresident Machar satt i et møte inne i bygningen for å forberede en fellesuttalelse. De to sa på en pressekonferanse at de ikke visste hva som hadde skjedd, men oppfordret til ro.

– Dette er en veldig uheldig situasjon som ingen av oss egentlig vet hva var, sa Machar ifølge NTB.

Machar ble sent fredag eskortert ut av palasset og tilbake til en forlegning der hans egne styrker holder til. Bakgrunnen for møtet mellom de to var et ønske om å dempe uroen etter et sammenstøt dagen før, da minst fem regjeringssoldater skal ha blitt drept.

Radiostasjon melder om 146 drepte

Først lørdag har omfanget av dødstallene fra sammenstøtene fredag blitt kjent. Ifølge sørsudanske Radio Tamazuj har 109 lik blitt brakt til det største sykehuset i byen, mens ytterligere 37 personer er drept.

Etter sammenstøtene utenfor presidentpalasset, spredde skytingen seg til flere deler av byen. Det var kamper utenfor en FN-base der 28 000 interne flyktninger har søkt beskyttelse. Minst 40 sårede ble brakt til en klinikk like ved basen.

Kampene startet ikke opp igjen lørdag morgen, og lørdag ettermiddag var det fortsatt rolig.

Ellen Höj, leder for FN-styrken UNMISS ber i en uttalelse ifølge Radio Tamazuj partene om å stoppe stridshandlingene og la være å gjenta tidligere feilgrep.

Fordømmes av Ban Ki-moon

Situasjonen i Juba blir ikke mindre alvorlig av at den har likhetstrekk med situasjonen i 2013. Det var nettopp kamper i Juba som utløste borgerkrigen som har ført til titusener av drepte og to millioner mennesker på flukt.

I henhold til fredsavtalen som ble undertegnet i fjor skulle soldater fra begge sider ha patruljert byen sammen, men fredsprosessen har i lengre tid stått i stampe.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa i en uttalelse fredag at han var bekymret over situasjonen i Juba, og det han kaller partenes mangel på innsatsvilje i fredsprosessen.

– Dette er ytterligere et forræderi mot folket i Sør-Sudan, som siden desember 2013 har lidd under grusomheter det er vanskelig å forestille seg, sa han.

Også formann for Den afrikanske union (AU), Nkosazana Dlamini-Zuma, fordømmer ifølge NTB skytingen.

– Sivile er hardest rammet

Det har også vært voldsepisoder andre steder i landet. FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) peker på den alvorlige situasjonen i landet og at nesten én av fire sørsudanere nå er på flykt i eget land eller i et nabolandene.

– Sivile i Sør-Sudan er fortsatt de som rammes hardest av konflikten. Sporadiske sammenstøt er normalen, økende matmangel og en stadig vanskeligere økonomisk situasjon forteller om dystre utsikter for Sør-Sudan, sa Melissa Fleming, talsperson for UNHCR i en pressemelding fredag.

Landet ble uavhengig den 9. juli 2011, men det er ingen feiring av femårsjubileet i dag. UNHCR påpeker at den unge nasjonen har brukt det meste av den korte tiden siden uavhengigheten på å slåss med seg selv.

Sør-Sudan var sjuende største mottager av norsk bistand i fjor. Det meste har gått til nødhjelp.

Følger ikke fredsplan

Ifølge fredsplanen fra august i fjor, skulle begge sider ha fulgt en streng timeplan for demilitarisering av hovedstaden. I tillegg skulle soldatene fra SPLA-IO integreres i regjeringshæren, skriver NTB.

Partene har også forpliktet seg til å danne en overgangsregjering og gjennomføre en rekke konstitusjonelle reformer, få en økonomi i fritt fall på beina igjen og opprette et spesialtribunal for overgrep begått under borgerkrigen.

Bortsett fra overgangsregjeringen, som ble etablert da Machar returnerte til Juba i april, har ingen ting av dette skjedd.

– Det er rett og slett ingen genuin interesse i å gjennomføre fredsavtalen, sier tidligere medlem av FNs ekspertpanel for Sør-Sudan, Luuk van de Vondervoort til magasinet Foreign Policy.