Utenriks USA ber FN støtte afrikansk styrke i Sør-Sudan

NTB 30.7.2016

USA ber FNs sikkerhetsråd om å stille seg bak en afrikansk regional styrke for å bidra til mer stabilitet i Sør-Sudan.

 

sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon om å forlenge FNs fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan, UNMISS, fram til 12. august for å forhandle om andre tiltak og en ny styrke i landet. Det er ventet at det vil bli foreslått våpenembargo og sanksjoner mot de ansvarlige for voldshandlingene.

USA taler varmt for at FN skal støtte forslaget fra den afrikanske regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD om å sende en intervensjonsbrigade til Juba.

– Vi må alle støtte dem. USA mener regionens forslag tilbyr et grunnlag for å reetablere sikkerheten i Juba, som er avgjørende for at partene skal kunne gjennomføre fredsavtalen og slippe til hjelpeleveranser, sier Samantha Power, USAs FN-ambassadør.

– UNMISS har vist seg ute av stand til, og i noen tilfeller uvillig til, å forhindre grusomheter som dette, sa Power.

Power sikter til rapporter om minst 120 seksuelle overgrep mot sivile etter at kamper brøt ut landet de siste ukene. Overgrepene begynte etter at det ble innført en våpenhvile i hovedstaden Juba og kvinner begynte å gå ut av FN-leiren for å kjøpe mat på markedet. Rapporter tyder på at FN-soldater skal ha sett, men unnlatt å gripe inn for å forhindre overgrepene. (©NTB)