Får medalje for lederskap i Sør-Sudan

Hentet fra Forsvaret – Nyheter – aktuelt 7.5.2020| 

Thomas Andersen (bildet) og Sjur Rasmus Rockwell Djupedal var akkurat ferdige på jobb for dagen i Sør-Sudan, da det plutselig brøt ut store kamper like utenfor leiren.

Mens de to tjenestegjorde i Sør-Sudan ble de plutselig stående midt oppe i kamper mellom to stridende parter. Nå hedres de to med medalje for den innsatsen de gjorde. Her får du historien slik Thomas Andersen opplevde det.

Da Thomas Andersen reiste til Sør-Sudan i april 2016, landet han midt i en eskalerende konflikt i det unge landet. Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan i 2011, og sliter fortsatt med store interne problemer. Det har vært en rekke etniske konflikter mellom forskjellige stammer i landet. FN har rapportert at situasjonen i landet har blitt gradvis forverret, etter at det i desember 2013 brøt ut en åpen konflikt mellom landets president Salva Kiir og visepresident Riek Machar.

– Første gang jeg tjenestegjorde i Sør-Sudan var i 2012–2013. Det ble ingen god opplevelse for meg, så jeg var svært spent på mitt andre møte med landet, forteller Thomas Andersen.

I FN-operasjonen UNMISS jobbet Andersen med å lage trusselvurderinger for alle FNs flyvninger i landet. Sammen med både sivile og militære fra Kongo, Rwanda og Jordan hadde han som oppgave å innhente informasjon fra de forskjellige regionene i landet. Informasjonen danner grunnlaget for om det er trygt å fly

for de mange forskjellige kontraktørene med sine ulike flytyper og besetninger som FN rår over i landet.

Så smeller det

Fredag 8. juli. Klokka er rundt 17. Thomas Andersen og Sjur Djupedal har kommet hjem fra jobb for dagen. De bor i leiren hvor misjonshovedkvarteret holder til i utkanten av Sør-Sudans hovedstad Juba. Det er dagen før Sør-Sudan skal feire sin femte selvstendighetsdag som verdens yngste nasjonalstat. Spenningen i Juba har økt dag for dag. Plutselig smeller det.

– Det er vanskelig å forklare lyden, for jeg har aldri hørt noe sånt hverken før eller siden. Men det jeg hører er konstant skyting med håndvåpen, som står innstilt på automat. Det er ikke ett, det er mange. Veldig mange. Det rare er at det begynte akkurat på likt, og at det aldri stoppet, forteller Thomas.

 

Han skjønner fort at det er noe som skjer, og tar kontakt med Sjur Djupedal som bor noen få meter bortenfor. De samles i boenheten til Thomas, og begynner å sjekke informasjonen som kommer fra operasjonssenteret. Det har brutt ut skyting mellom sikkerhetsstyrkene til president Kiir og visepresident Machar.

Foreløpig holder de to seg i ro. Stedet de bor på er inne i en stor leir, som bare har et enkelt gjerde som skiller denne fra omgivelsene. Inne i denne store leiren har enkelte nasjoner, som Kina og Nepal, egne, mindre leire, som er bedre beskyttet. Så begynner det å komme inn meldinger fra noen av de andre norske. Både norske politifolk og sivile som jobber for FN bor nemlig også her.

– Vi får melding om at det er folk som bor i leiren som får panikk fordi de hører lyder av mennesker som romsterer rundt boenhetene. På dette tidspunktet vet vi veldig lite, og aner ikke hvem som kan ha tatt seg inn i leiren. Sjur og jeg reiser derfor ut for å hente dem, forteller Thomas.

I psykologien snakker man om at kroppen reagerer på farer med en «kjemp eller flykt»-respons. Instinktivt gjør kroppen seg klar til å flykte, eller kjempe.

– Jeg tror ikke noe kurs i Forsvaret kan forberede deg på en slik situasjon, hvor du midt under kamphandlinger står og tar imot et nyfødt barn. Du kan ikke stå i en sånn situasjon og si at dette var ikke det jeg skrev under på. Når sånne ting skjer og du må stille opp, ligger det i ryggmargsrefleksen til enhver norsk soldat å handle, man sier ikke nei.

Kaptein Sjur Rasmus Rockwell Djupedal, fra Hæren, og Løytnant Thomas Andersen, fra Luftforsvaret, er tildelt Forsvarets innsatsmedalje. De to mottar medaljen fordi de utviste lederskap over det en kan forvente i en svært vanskelig og uoversiktlig situasjon, hvor lederskapet og systemet ellers brøt sammen.

– Jeg setter pris på å få medaljen, men samtidig tenker det er andre som fortjener anerkjennelsen, som også stilte opp når situasjonen krevde det, avslutter Thomas Andersen.

På grunn av koronapandemien vil det ikke bli gjennomført en medaljeseremoni i år. Medaljemottakerne får dermed medaljene sine neste år. I tillegg til Thomas Andersen og Sjur Rasmus Rockwell Djupedal er Jostein Mattingsdal tildelt Krigsmedaljen, og Joakim Henriksen Stafne tildelt Forsvarets medalje for edel dåd. I tillegg er to personer tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett og Forsvarets innsatsmedalje. Disse tilhører Forsvarets skjermede personell, noe som gjør at detaljer om personene og deres oppdrag ikke offentliggjøres.

FORSVARETS INNSATSMEDALJE

Forsvarets innsatsmedaljeForsvarets innsatsmedalje kan tildeles norsk og utenlandsk militært personell som har deltatt i farefulle og spesielle operasjoner og kamphandlinger. Personen må ha utmerket seg ved tapperhet og mot, eller særlig stridsrelatert innsats, ut over det som normalt kreves.

Personell som har gjort en særlig fortjenstfull innsats kan bli tildelt rosett. Her kreves en aktiv deltagelse i kamphandlinger eller en særlig innsats i farefulle oppdrag.

Kilde: https://forsvaret.no/aktuelt/medalje-for-lederskap-i-s%C3%B8r-sudan