Sør-Sudan: Ubrukte covid-vaksiner sendes til Kenya

Hentet fra  Bistandsaktuelt 27.5.2021 | Av Jan Speed

Covid-19-vaksineringen i Sør-Sudan og DR Kongo går sakte. Begge landene har måttet gi fra seg titusener av ubrukte doser for å unngå at de går ut på dato. I Malawi er vaksiner destruert. Samtidig er vaksineprogrammer mot vanlige barnesykdommer stoppet opp mange steder fordi covid-arbeid prioriteres.

Daniel Majak / XINHUA / NTB wn

Mens flere afrikanske land (Botswana, Eswatini, Ghana, Rwanda, Togo og  Senegal) har nesten brukt opp alle korona-vaksinene de har mottatt fra det internasjonale Covax-samarbeidet, går vaksineringen tregt i Sør-Sudan og DR Kongo. Land der det er både konflikt, omfattende korrupsjon og vanskelig logistikk.

Myndighetene i Sør-Sudan mottok 132.000 covid-19 vaksinedoser i slutten av mars fra Covax. De hadde også fått 59000 doser fra innkjøpsordningen til Den afrikanske unionen, ifølge BBC. Fram til er nå 8600 doser blitt administrert til en befolkning på 11 millioner. For å unngå at vaksinene går ut på dato blir 72.000 doser sendt videre denne uken til Kenya som mangler doser til annengangsvaksinering.

Afrika trenger minst 20 millioner doser av AstraZenecas koronavaksine innen seks uker for å kunne gi andre dose i tide, opplyser WHO.

– Afrika trenger vaksiner nå, sier Matshidiso Moeti, som er Verdens helseorganisasjons (WHO) regionaldirektør for Afrika.

Covax er en finansieringsmekanisme som skal bidra til at covid-19-vaksiner blir tilgjengelige for lav- og mellominntektsland. Den ledes av vaksinealliansen Gavi, Verdens helseorganisasjon og Cepi.

 

Sakte utrulling

– Utrullingen har gått veldig sakte, men myndighetene oppdaterte planen og har oppskalert vaksinekampanjen med særskilt fokus på vaksinering i delstatene og vil nå gjøre vaksinen tilgjengelig for alle over 18, sier fagansvarlige på global helse i UNICEF Norge, Kyrre Lind.

Heller ikke DR Kongo har klart å bruke alle dosene fra Covax som de er blitt tildelt. De ga tilbake 1,3 millioner doser som så ble re-distribuert til Angola, Ghana, Madagaskar, Den sentralafrikanske republikk og Togo. I Kongo er hittil 18204 doser satt (per 24. mai).

Tidligere har Malawi brent 20 000 doser AstraZaneca-vaksiner. Disse var del av en forsendelse fra AU/WHO på 102 000 doser som de mottok mindre enn tre uker før utløpsdatoen. De klarte å bruke opp 80 prosent av forsyningen.

 

Stor barnedødelighet

I likhet med flere sårbare land påpeker Lind at Sør-Sudan har «et helsevesen med store utfordringer i et land med store utfordringer».

Landet har noen av verdens dårligste helsetall: Barnedødeligheten er på 96 døde per 1000 levende fødsler. 75 prosent av barnedød i landet skyldes helbredelige sykdommer som diare, malaria og lungebetennelse.

Hittil det offisielt under 200 personer som har dødd av covid-19 i Sør-Sudan. Etter en viss smitteøkning i midten av februar er tallene igjen lave. I begynnelsen av mai var det ingen covid-syke innlagt på sykehus. Derimot øker malaria-dødstallene for barn ettersom det nå er regnsesong.

Ifølge en FN-kilde opplever mange sørsudanere at covid-19 er mindre viktig i forhold til andre sykdommer og at uforholdsmessig store ressurser brukes mot korona.

Både UNICEF og WHO har tidligere advart om at pandemien kan føre til «forstyrrelser i rutine helsetjenester».

Under presentasjonen av bistandsstatistikken for 2020 fortalte Norad at mye av kjernestøtten som Norge gir til multilaterale helseorganisasjoner «ble omprioritert som en konsekvens av pandemien».

 

Vanskelig med penger

– Hvordan er covid-innsatsen til UNICEF finansiert?

– UNICEF Sør-Sudans arbeid med Covid-19 har blitt støttet av flere donorer for arbeidet med WASH (vann/sanitær/hygiene) og smittevern/informasjon til befolkningen.

– Funding til covid-19-vaksinering er fremdeles en utfordring i landet. Generelt sett er UNICEF Sør-Sudan underfinansiert. Appellen for humanitær bistand for 2021 er kun inndekket med 30 prosent og behovene er store, sier Lind.

 

– Er noe av disse pengene tatt fra andre helseprogrammer for barn?

– UNICEF ber om finansiering spesifikt til Covax og Covid-19 program. Men generelt har pandemien rammet og forsinket livsviktige helseprogrammer over hele verden. På grunn av pandemien har både skoler, helsetjenester og livsviktige vaksineprogrammer stoppet opp. For eksempel vet vi at 60 vaksinekampanjer i 50 land er utsatt på grunn av covid-19. Det betyr at over 200 millioner barn nå står i fare for å få meslinger, gulfeber og polio, som de kan dø av, sier Lind.

 

Hva UNICEF gjør

I Covax-samarbeidet har UNICEF fått oppdraget med å sikre forsyninger og distribuere vaksinene, så raskt, rimelig og sikkert som mulig. Hensikten med Covac er å sikre at lav- og mellominntektsland også får vaksinen.

Ifølge Lind er myndighetene i Sør-Sudan ansvarlige for å planlegge og utføre vaksinekampanjen. UNICEF jobber tett med landet for å sikre at de er klare til å rulle ut vaksinene. Dette betyr:

  • Sikre at vaksiner kan fraktes trygt og kaldt til der de skal settes – kaldkjede, transport, etc.
  • Sikre at alt utstyret er på plass
  • Helsearbeidere må trenes i riktig måte vaksinere på, bruk av riktig utstyr, etc
  • Informasjonsarbeid: Bygge tillitt til helsesystemer og vaksiner

 

Mistanke om korrupsjon

Som forklaring på manglende tempo i vaksineringen sa Mayen Machuot, en av direktørene i Helsedepartementet i Juba, på en pressekonferanse nylig at «vi sliter økonomisk…men strammer nå livreima».

Nettavisen The New Humanitarian og Al Jazeera har i flere måneder gransket korrupsjon knyttet til korona-responsen i Sør-Sudan. De har dokumentert noen mindre saker, men også millionutgifter til et sykehus som ikke er egnet for covid-behandling og som heller ikke er i bruk. Offentlig tjenestemenn har også forsøkt å sko seg på krisen og givernes pengedryss. «Bistandsorganisasjoner har måttet bære landets humanitære behov mens myndigheten gjør lite for sin egen befolkning», skriver nettavisen.

Dette ble også understreket av David Shearer, som inntil nylig ledet FN i Sør-Sudan, da han holdt sitt avskjedsinnlegg i Sikkerhetsrådet i mars. Han trakk fram at landet mangler et finanssystem som kommer folket til gode: «Landets rikdom, fra olje og annet, omgår befolkningen og blir avledet i all hemmelighet med ingen offentlig innsyn i hvordan det blir brukt».

 

Kilde: Sør-Sudan: Ubrukte covid-vaksiner sendes til Kenya (bistandsaktuelt.no)