Pressemelding – Spesialutsendings besøk

Norge i Sudan  – Norges ambassade i Khartoum – pressemelding 27.1.2022

 

Spesialutsending besøker WFP-lageret - Foto:Norges ambassade

Norges spesialutsending til Sudan og Sør-Sudan Dr. Endre Stiansen besøkte Sudan 21.-24. januar 2021. I møter med en rekke sudanesiske interessenter uttrykte utsendingen alvorlig bekymring angående situasjonen i Sudan og diskuterte hvordan man kan møte ambisjonene til det sudanesiske folket.
I møter med myndighetene fordømte utsendingen nylig demonstranter og fortsatt vold mot fredelige angrep på sykehus og vilkårlige arrestasjoner. Spesielt tok han opp rapporter om seksuell vold. Alle slike handlinger må etterforskes og de ansvarlige holdes ansvarlige. Disse trinnene er avgjørende for å bygge tillit og for å etablere et miljø for dialog.

Dr. Stiansen informerte også om Norges flaggskiparrangement om Women Human Rights Defender under presidentskapet i FNs sikkerhetsråd tidligere denne måneden.

Videre gjentok utsendingen Norges støtte til den sudanesiske ledede politiske prosessen og ønsket UNITAMS’ tilrettelegging av konsultasjoner velkommen. Han møtte sivilsamfunnet og akademikere, og bygget på det 60 år lange samarbeidet mellom sivilsamfunnet og universiteter i Sudan og Norge.

På alle møtene gjentok Dr. Stiansen uttalelser fra Norges ambassadør Therese Løken Geziel om meningsfull inkludering av kvinner, ungdom og mennesker utenfor Khartoum. I møter med ungdom hørte Dr. Stiansen deres ambisjoner om fremtiden og innovative måter for fredelig endring.

På besøk i El Fasher, Nord-Darfur, uttrykte utsendingen bekymring angående den forverrede sikkerhetssituasjonen, matusikkerhet og de økende humanitære behovene. Dr. Stiansen representerte en stor finansierer av FNs humanitære operasjoner, og inspiserte de plyndrede FN-fasilitetene, inkludert et WFP-lager og den tidligere UNAMID-leiren.

I møte med lokale myndigheter i Nord-Darfur, militære lederskap og underskrivere av Juba-fredsavtalen, fordømte Dr. Stiansen plyndringa og understreket den svært alvorlige innvirkningen på livreddende FN-operasjoner. Han gjentok myndighetenes ansvar for å beskytte sivile og humanitære arbeidere. Dr. Stiansen berømmet FN og humanitære aktører for å hjelpe de mest sårbare.

Med finansminister Jibril Ibrahim diskuterte utsendingen økonomisk reform, inkludert mobilisering av innenlandske ressurser. De tok også opp problemer som påvirker arbeidet til humanitære byråer, inkludert gjeldende praksis knyttet til skattefritak.

Utsendingens besøk i Sudan var en del av en lengre reise til regionen inkludert besøk i Saudi-Arabia, Egypt, Uganda og Kenya.

 

 Kilde: https://www.norway.no/en/sudan/